Gantz pokreće istragu, partnerstvo sa Netanyahuom dovedeno u pitanje

Gantz i Netanyahu su se u maju dogovorili o podjeli vlasti (EPA)

Ministar odbrane Izraela Beni Gantz formirao je komisiju za istragu kontroverzne kupovine njemačkih podmornica prije nekoliko godina, što je potez koji bi mogao da dovede do još veće napetosti u ionako lošim odnosima njega i premijera Benjamina Netanyahua.

Kupovina podmornica i ratnih brodova po cijeni od dvije milijarde dolara od njemačke kompanije Thyssenkrupp je u fokusu korupcionaškog skandala u kojem je osumnjičeno sedam biznismena, uključujući neke koji su bliski Netanyahuu, prenosi Beta.

Netanyahu, kome se sudi za umiješanost u tri druga korupcionaška skandala, nije osumnjičen u takozvanom slučaju njemačkih podmornica.

Kritičari, uključujući i njegovog ministra odbrane u vrijeme kupovine 2015. godine, kažu da nije postupio kako valja i da se možda radi o sukobu interesa.

Ministar Gantz, glavni Netanyahuov koalicioni partner je rekao da je odlučio da formira komisiju poslije konsultacija sa pravnim i zvaničnicima odbrane koje su trajale sedmicama.

Podjela vlasti

Komisija koju će predvoditi penzionirani sudija će objaviti rezultate istrage poslije četiri mjeseca.

Gantz i Netanyahu su se u maju dogovorili o podjeli vlasti jer ni poslije tri runde uzastopnih izbora za manje od godinu dana nije bilo jasnog pobjednika.

Nova vladu čiji je cilj tobože bio da se suprotstavi krizi nastaloj zbog pandemije korona virusa, karakteriziraju međusobni sukobi koji je paraliziraju.

U slučaju da rivali ne postignu dogovor o budžetu do 23. decembra u Izraelu će se morati održati još jedni izbori.

Netanyahuova konzervativna partija Likud optužila je Gantza da djeluje iz političkih razloga i da nastoji da osigura glasove u vrijeme kada se njegova partija centra Plavo i bijelo ne kotira dobro sudeći po ispitivanjima javnog mnijenja.

Izvor: Agencije