Direktor ISIL-a uhapšen na bagdadskom aerodromu

Uhapšen je u oktobru, dok je 'ulazio u taksi nakon silaska iz aviona koji je sletio na bagdadski aerodrom' (EPA)

Iračka služba za borbu protiv terorizmma saopćila je u ponedjeljak da je uhapsila direktora oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), Iračanina poznatog pod ratnim imenom Abu Naba, nakon silaska iz aviona u Bagdadu.

Muškarac je uhapšen u oktobru, dok je “ulazio u taksi nakon silaska iz aviona koji je sletio na bagdadski aerodrom”, izjavio je za AFP Sabah al-Noaman, glasnogovornik elitne protuterorističke jedinice.

Na upit agencije nije htio otkriti pravi identitet Abu Nabe, odakle je doputovao ni kako je mogao putovati iako je u Iraku za njim trajala potraga, prenosi Hina.

Abu Naba je bio “velika meta”, koji je od 2003. godine bio član mreže Al-Kaida, a poslije se priključivao različitim skupinama.

ISIL je jedno vrijeme kontrolirao gotovo trećinu Iraka, ali je krajem 2017. godine potisnut, nakon krvavih trogodišnjih borba.

Prijeti mu smrtna kazna

“Bio je u kontaktu s članovima ISIL-a u Iraku i odavno pratimo njihovu komunikaciju… Abu Naba se bavio finansijama, slanjem poruka i organiziranjem sastanaka”, kazao je Noaman.

“Bio je glavni koordinator” organizacije koja je na izdisaju, pošto je 2019. godine izgubila samoproglašeni “halifat” u Siriji.

Muškarac koji je u pritvoru od hapšenja u oktobru treba se pojaviti na sudu nakon ispitivanja, koje je u toku.

Prijeti mu smrtna kazna samo za “članstvo” u “terorističkoj” organizaciji.

Stotine smrtnih kazna izrečene su zadnjih godina iračkim i stranim borcima ISIL-a u Iraku, a nekoliko ih je već izvršeno vješanjem.

Unatoč proglašenju pobjede u januaru 2017. godinem, ISIL još izvodi napade u Iraku, premda manjih razmjera nego ranije.

Izvor: Agencije