Borrell: Svaka treća žena u EU doživjela je nasilje

Nasilje nad ženama postoji u svakoj zemlji, kulturi i zajednici, rekao je Josep Borrell (EPA)

Nasilje nad ženama kršenje je ljudskih prava i nema mu mjesta u Evropskoj uniji niti igdje drugdje u svijetu, poručio je u ponedjeljak šef evropske diplomatije Josep Borrell, uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembra.

“Razmjeri tog problema i dalje su alarmantni: svaka treća žena u EU doživjela je fizičko i/ili spolno nasilje”, upozorio je on, prenosi Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da je tako i drugdje u svijetu.

Nasilje se uglavnom ne prijavljuje i mnogi zlostavljači prolaze nekažnjeno.

“Nasilje nad ženama i djevojkama kršenje je ljudskih prava i nema mu mjesta u EUniti igdje drugdje u svijetu”, naglasio je Borrell.

“Nasilje nad ženama postoji u svakoj zemlji, kulturi i zajednici. Pandemija COVID-19 pokazala je ponovo da za neke žene čak ni njihov dom nije sigurno mjesto.”

Svi da potpišu Istanbulsku konvencija

“Promjena je moguća, ali zahtijeva djelovanje, predanost i odlučnost. EU je odlučan nastaviti neumorno raditi sa svojim partnerima na istraživanju i kažnjavanju nasilja, pružanju potpore žrtvama i istodobno rješavanju uzroka i jačanju pravnog okvira”, poručio je Borrell.

Borrell je podsjetio da se EU, putem svoje inicijative “Spotlight”, koju je pokrenuo 2017. godine, u saradnji s Ujedinjenim narodima, doniravši 500 miliona eura, već bori protiv nasilja nad ženama u 26 zemalja svijeta.

Najavio je da će Evropska komisija ove sedmici predstaviti novi akcijski plan za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena u svom vanjskom djelovanju.

Pozvao je, također, države članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju, prvi pravno obvezujući instrument na međunarodnom nivou u borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

“Naš cilj je vrlo jasan: prekinuti sve oblike nasilja nad ženama i djevojkama. To dugujemo svim žrtvama”, zaključio je Borrell.

Izvor: Agencije