Advokat: Pripadnica ISIL-a ne smije se vratiti u Veliku Britaniju

Od kako je napustila Veliku Britaniju Shamima Begum je rodila troje djece, ali je je svo troje u međuvremenu umrlo (EPA)

Britanka koja se u srednjoškolskoj dobi pridružila oružanoj skupini Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji ne smije se vratiti u Veliku Britaniju, kako bi pravno osporila odluku vlade o oduzimanju državljanstva zbog sigurnosnog rizika, rečeno je u ponedjeljak na najvišem britanskom sudu.

Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015. godine, kad je imala 15 godina, pa je s dvije prijateljice iz škole otputovala u Siriju preko Turske. 

U Siriji se udala za borca ISIL-a te je živjela u Rakki, “prijestolnici” samoprozvanog halifata te skupine.

Ondje je ostala četiri godine, dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu.

Od kako je napustila Veliku Britaniju rodila je troje djece, no svo troje u međuvremenu je umrlo, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Slučaj izazvao žestoke rasprave

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u julu joj je oduzelo državljanstvo, ali je žalbeni sud jednoglasno odlučio da se Shamima Begum, danas 21-godišnjakinja, ima pravo žaliti na tu odluku ako joj se dopusti povratak u Veliku Britaniju. 

Advokat britanske vlade James Eadie je na Vrhovnom sudu kazao da su obavještajne agencije zaključile da su oni koji su sarađivali s ISIL-om velika prijetnja nacionalnoj sigurnosti, što opravdava oduzimanje državljanstva.

Slučaj Begum tema je žestokih rasprava u Velikoj Britaniji.

S jedne strane su oni koji tvrde da je ona samim pridruživanjem ISIL-u odbacila svoje državljanstvo, a s druge oni koji smatraju da joj se ono treba vratiti i potom suditi u Velikoj Britaniji. 

Saslušanje na Vrhovnom sudu trajat će dva dana, a odluka će biti objavljena kasnije.

Izvor: Agencije