SAD prebacio strateške bombardere na Bliski istok

Posade su izvršile let na Bliski istok da bi 'obuzdavale agresiju i uvjerile u podršku američke partnere i saveznike'' (EPA)

Sjedinjene Američke Države prebacile su strateške bombardere B-52H “Stratofortres” na Bliski istok, saopćila je američka Centralna komanda.

Posade B-52H “Stratofortres” američke ratne avijacije, koje su prešle pod komandu Petog bombarderskog krila u zračnoj bazi Minot, država Sjeverna Dakota, 21. novembra su izvršile let na Bliski istok, kako bi “obuzdavale agresiju i uvjerile u podršku američke partnere i saveznike”.

Navodi se da je prethodno američki bombarder velikog dometa bio prisutan na Bliskom istoku početkom godine, prenosi Tanjug.

Testiranje raketnog sistema

Početkom sedmice Pentagon je saopćio da je uspješno testiran odbrambeni raketni antibalistički sistem, konstruiran da sa ratnog broda detektira i neutralizira balistički interkontinentalni raketni napad na teritoriju SAD-a.

Prethodno su testirane rakete koje su lansirane iz podzemnih silosa u SAD-u.

Ukoliko se predstojeći, zahtjevniji testovi pokažu kao uspješni, novi brodski antibalistički raketni sistem doprinijet će da postojeći raketni odbrambeni štit bude još pouzdaniji, saopćeno je iz Pentagona.

Izvor: Agencije