Papa smatra da treba preći na drugačiji ekonomski model

Znate da je hitno potreban drugačiji ekonomski kontekst, rekao papa (EPA)

Papa Franjo je zaključio međunarodni virtuelni sastanak s mladim poduzetnicima naglaskom na potrebu hitnog prelaska na drugačiji ekonomski model kako bi se pomoglo “zlostavljanoj” Zemlji, siromašnima i marginaliziranima.

U videoporuci sudionicima tog susreta papa je poručio: “Znate da je hitno potreban drugačiji ekonomski kontekst, hitno je odgovorno prihvatiti činjenicu da je sadašnji svjetski sistem neodrživ sa raznih stajališta te da pogađa našu sestru Zemlju, tako teško izrabljenu, kao i siromašne i marginalizirane”.

“Ozbiljnost sadašnje situacije, koju dodatno otežava pandemija COVID-19, zahtijeva odgovornu svijest svih društvenih sudionika, svih nas.”

“Kada prođe sanitarna kriza, koju sada proživljavamo, najgora reakcija bi bila pasti u još grozničaviji konzumerizam”, kazao je papa.

Cinični svijet ekonomije

U sedam i po godina pontifikata argentinski papa nije prestao kritizirati cinični svijet ekonomije, ravnodušne na socijalne nejednakosti i na smanjenje prirodnih resursa planete.

Početkom oktobra objavio je encikliku Svi smo braća, u kojoj ponovo napada neoliberalnu dogmu, koju je nazvao “bijednom misli” i “financijskom špekulacijom”, koja se temelji na “brzoj dobiti”.

Trodnevnu videokonferenciju na inicijativu pape, nazvanu “Franjina ekonomija”, pratilo je oko 2.000 mladih poduzetnika i studenata iz četrdesetak zemalja koji žele promijeniti sadašnje ekonomske modele i izgraditi pravedniju budućnost. 

Izvor: Agencije