Izraelski avioni i helikopteri napali ciljeve Hamasa u Gazi

Pogođena su postrojenja za proizvodnju oružja, podzemna infrastruktura i poligon za obuku pomorskih snaga Hamasa (EPA)

Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali su više ciljeva u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketu ispaljenu sa te palestinske teritorije, saopćila je izraelska vojska.

Izvještaja o mogućim povredama nije bilo, mada od nekoliko oružanih organizacija koje djeluje u toj enklavi, Izrael smatra Hamas, koji vlada Gazom, odgovornim za raketnu vatru i obično napada mete Hamasa u znak odmazde, prenosi Beta.

Kako je navela vojska, pogođena su postrojenja za proizvodnju oružja, podzemna infrastruktura i poligon za obuku pomorskih snaga Hamasa.

Kasno u subotu navečer palestinski pripadnici oružanih grupa su ispalili raketu ka Izraelu, zbog čega su se oglasile sirene za zračnu uzbunu u gradu Ashkelonu, na jugu zemlje.

Tri rata Izraela i Hamasa

Izraelska policija je rekla da je bilo štete u području tog grada, udaljenog desetak kilometara od Gaze, ali da nije bilo ranjenih.

Izraelski mediji su javili da je pogođena jedna fabrika.

Izrael i Hamas, organizacija koja teži uništenju Izraela, ljuti su neprijatelji i ratovali su tri puta, a više puta su izbijali manji sukobi od kako je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi od snaga lojalnih umjerenijem Fatahu 2007. godine.

Izvor: Agencije