Erdogan: Turska je neodvojivi dio Evrope

Recep Tayyip Erdogan je najavio oštrije epidemiološke mjere ukoliko se postojeće ne budu poštovale (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako Ankara sebe smatra neodvojivim dijelom Evrope.

Obraćajući se članovima svoje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), rekao je da bi Evropska unija trebala održati svoja obećanja data prilikom rješavanja problema migranata i Tursku primiti u Uniju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Govoreći o mjerama uvedenim radi sprečavanja širenja korona virusa, Erdogan je kazao da će one biti još rigoroznije ukoliko se ne poštuju, prenosi turski portal Huryet.

Turski predsednik je ranije rekao da će Vlada uvesti oštre mjere za sprečavanje širenja virusa korona, koje podrazumijevaju i djelimično zatvaranje zemlje vikendima.

Neminovno uvođenje restriktivnih mjera

Erdogan je u obraćanju naciji istakao da je ponovno uvođenje restriktivnih mjera neminovno zbog brzog širenja pandemije i njenih posljedica, koje su bolne.

Pozvao je sve građane da poštuju epidemiološke preporuke i odredbe o nošenju zaštitnih maski, pojačanoj higijeni i socijalnoj distanci.

“Tokom vikenda će na snazi biti zabrana kretanja, osim u periodu od 10:00 do 20:00 sati”, kazao je Erdogan i dodao da će se ta mjera provoditi tako da ne ugrozi lance opskrbe i proizvodnje u zemlji.

Izvor: Agencije