Twitter će predati predsjednički nalog @POTUS Bidenu na dan stupanja na dužnost

Od izbora Twitter je označio mnoge Trumpove tvitove o masovnoj izbornoj prevari oznakom da su u suprotnosti sa službenim informacijama (Twitter / Screenshot)
Od izbora Twitter je označio mnoge Trumpove tvitove o masovnoj izbornoj prevari oznakom da su u suprotnosti sa službenim informacijama (Twitter / Screenshot)

Twitter će predati kontrolu nad predsjedničkim nalogom presidential @POTUS Joeu Bidenu nakon što položi zakletvu za američkog predsjednika, čak i ako sadašnji predsjednik Donald Trump ne prizna poraz, prenijeli su američki mediji.

Privatni nalog @realDonaldTrump, s gotovo 88 miliona pratitelja, postao je jedno od najmoćnijih Trumpovih oružja za javno osporavanje rezultata izbora, a službeni nalog @POTUS koristi se uglavnom kako bi se prenosile njegove objave s privatnog naloga i ima gotovo 32 miliona pratitelja, prenosi Hina.

Twitter je ranije najavio da će se nakon što Trump prestane biti predsjednik odnositi prema njegovu privatnom nalogu kao i prema svim drugima s kojih se šire netačne informacije.

Pritisak na Twitter

Twitter je već dugo pod pritiskom da ograniči Trumpovo korištenje te platforme za širenje dezinformacija i teorija zavjere.

Od izbora kompanija je označila mnoge Trumpove tvitove o masovnoj izbornoj prevari oznakom da su u suprotnosti sa službenim informacijama.

Proces prebacivanja naloga na Bidena, prema Twitteru, odvija se u saradnji s američkim Nacionalnim arhivom, kao što je to učinjeno i 2017. godine.

Prenos će obuhvatiti arhiviranje svih Trumpovih tvitova s računa @POTUS, kao i s računa @FLOTUS (prva dama) i @VP (potpredsjednik).

Trump često nove mjere i politike najavljuje na Twitteru pa ga se kritizira da vlada tvitanjem.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO