Macron: Mora postojati ravnopravan odnos Francuske i Afrike

Ne smijemo biti zarobljenici vlastite prošlosti, rekao je Emmanuel Macron (EPA)
Ne smijemo biti zarobljenici vlastite prošlosti, rekao je Emmanuel Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron brani svoju ofanzivnu diplomatiju prema Africi, od Alžira preko Sahela do Ruande, u razgovoru za magazin Mlada Afrika, gdje je kritizirao rusku i tursku “strategiju” poticanja antifrancuskog raspoloženja.

“Mislim da odnos Francuske i Afrike mora biti ljubavna priča”, rekao je on, zauzimajući se za uspostavu “ravnopravnih odnosa i za istinsko partnerstvo”.

Zato “ne smijemo biti zarobljenici vlastite prošlosti”, pogotovo “zabranjenih tema” kao što je kolonizacija, istaknuo je Macron, prvi francuski predsjednik rođen nakon dekolonizacije.

Utjecaj Rusije i Turske

Međutim, upozorio je, “afrički čelnici i strane sile poput Rusije i Turske poigravaju se postkolonijalnim neprijateljskim osjećajima” u frankofonskoj Africi, gdje su nedavno organizirani ne tako veliki protesti protiv objavljivanja karikatura poslanika Muhammeda u medijima.

“Ne treba biti naivan: mnogi koji galame, prave videosnimke i prisutni su u frankofonskim medijima stipendisti su Rusije i Turske”, dodao je predsjednik Francuske, ne navodeći primjere.

Ove dvije zemlje, zajedno s Kinom, pokušavaju učvrstiti svoj utjecaj na afričkom kontinentu na štetu zapadnih sila, privučeni, prije svega, prirodnim bogatstvima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO