Biden će raditi na okončanju smrtne kazne u SAD-u

Zagovornici ukidanja smrtne kazne pozvali su Trampovu administraciju da pauzira sva pogubljenja dok Biden ne preuzme dužnost (EPA)
Zagovornici ukidanja smrtne kazne pozvali su Trampovu administraciju da pauzira sva pogubljenja dok Biden ne preuzme dužnost (EPA)

Izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden protiv je smrtne kazne i radiće na njenom okončanju, izjavio je njegov portparol, dok je Ministarstvo pravde zakazalo još tri federalna pogubljenja prije inauguracije 20. januara, prenosi Tanjug.

Zatvorski biro izvršio je osmo savezno pogubljenje ove godine, nakon 17-godišnje pauze, i vjerovatno će pojačati pritisak na Bidena da odluči da li će njegova administracija nastaviti da zakazuje pogubljenja nakon što položi zakletvu, piše AP.

Zagovornici ukidanja smrtne kazne pozvali su Trampovu administraciju da pauzira sva pogubljenja dok Biden ne preuzme dužnost.

Biden se “protivi smrtnoj kazni sada i u budućnosti”, rekao je sekretar za štampu TJ Ducklo, ali nije naveo da li će egzekucije biti zaustavljene odmah nakon što Biden preuzme dužnost.

Smrtna kazna gubi javnu podršku

Ove godine Ministarstvo pravde odobrilo je egzekuciju više ljudi nego tokom prethodnih pola vijeka, uprkos tome što smrtna kazna gubi javnu podršku i demokrata i republikanaca, navodi AP.

Ministarstvo je najavilo izvršenje najteže kazne Alfredu Bourgeoisu 11. decembra i Cory Johnsonu i Dustinu Higgsu 14. i 15. januara.

Još dvije egzekucije zakazane su za ovu godinu, uključujući prvu ženu koja će biti pogubljena nakon otprilike šest decenija, ali je u četvrtak savezni sudija presudio da izvršenje ne može da se obavi prije kraja godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Biden može savladati političke opstrukcije

Konvencionalna mudrost kaže da će se novoizabrani američki predsjednik Biden odmah naći u stanju paralize jer će se republikanci ponašati po istom opstrukcionističkom planu koji su koristili da sabotiraju administraciju Baracka Obame. Ali postoji pet novih karakteristika američke političke dinamike koje je ovaj argument previdio.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO