Američka vlada pojačava prijetnje sankcijama zbog plinovoda Sjevernog toka 2

Izgradnja plinovoda Sjevernog toka 2 uskoro će biti gotova (EPA)
Izgradnja plinovoda Sjevernog toka 2 uskoro će biti gotova (EPA)

Američka vlada pojačava prijetnje sankcijama u pokušaju zaustavljanja kontroverznog plinovoda Sjevernog toka 2, koji će povezati Rusiju s Njemačkom, rekao je američki dužnosnik viši dužnosnik za dpa.

Želeći ostati anoniman, dužnosnik je rekao da je američka vlada već izdvojila više kompanija i pojedinaca koje bi mogla sankcionirati ne budu li prestali s djelatnostima vezanim uz plinovod, u što je uključen i transport, prenosi Hina.

“U postupku smo pozivanja većeg broja tih kompanija kako bismo ih osvijestili da su uključene u djelatnosti podložne sankcijama”, rekao je dužnosnik ne želeći navesti o kojim je kompanijama riječ.

“Mnoge od tih kompanija nisu toga svjesne i ti će im pozivi omogućiti da se povuku iz tih djelatnosti”, rekao je.

Američka vlada za nekoliko će dana ili sedmica Kongresu podnijeti izvještaj o kompanijama kojima bi se nametnule sankcije.

Izgradnja plinovoda

SAD je u decembru 2019. godine donio zakon PEESA, koji većini kompanija za koje se ustanovi da na plinovodu provode djelatnosti što podliježu sankcijama osigurava 30-dnevno razdoblje povlačenja.

Izgradnja plinovoda Sjevernog toka 2 uskoro će biti gotova. Tim će se plinovodom udvostručiti ruske isporuke prirodnog plina putem Baltičkog mora do Njemačke, najveće evropske ekonomije.

Protivnici plinovoda, među kojima su SAD, Poljska i Ukrajina, kažu da će plinovod Rusiji omogućiti da ekonomski uguši Njemačku, dok njemačka vlada kaže da će stvoriti direktnu i sigurnu energetsku opskrbu.

U saopćenju Sjevernog toka 2 navodi se da su svi koji sudjeluju u finansiranju i opskrbi, među kojima je i ruska kompanija Gazprom, “u potpunosti finansijski posvećeni projektu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO