UN: Deseci zatvorenika u Iraku pred smaknućem

Od kako je Irak krajem 2017. proglasio pobjedu nad ISIL-om sudovi su izrekli stotine smrtnih kazni (EPA)
Od kako je Irak krajem 2017. proglasio pobjedu nad ISIL-om sudovi su izrekli stotine smrtnih kazni (EPA)

Pedesetak zatvorenika osuđenih u Iraku za terorizam mogli bi biti pogubljeni u ponedjeljak, upozorava troje stručnjaka Ujedinjenih naroda, ukazujući da osuđenicima nije osigurano pošteno suđenje te pozivaju vlasti da odmah prekine ta “masovna smaknuća”.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog informacija koje govore da bi u ponedjeljak moglo biti pogubljeno pedesetak osuđenika za zločine povezane s terorizmom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Iračke vlasti su u oktobru pokrenule val pogubljenja zatvorenika”, u glavnom zatvoru u Nasiriji, na jugu države, napisali su u saopćenju te dodaju kako je u oktobru pogubljen 21 zatvorenik, a još toliko 16. novembra.

“Pozivamo iračke vlasti da poštuje svoje međunarodne pravne obveze i da odmah otkažu svako planirano pogubljenje zatvorenika”, poručuju izvjestitelji UN-a, napominjući da su veoma zabrinuti zbog toka sudskih postupaka i iznuđivanja priznanja mučenjem.

Zabrinjavajuće nepravilnosti

“Ako se provode sistematski i masovno, samovoljna pogubljenja mogu biti zločin protiv čovječnosti i povući za sobom opću krivičnu odgovornost za svakog državnog službenika umiješanog u takve akte”, upozoravaju Nils Melzer, UN izvjestitelj o mučenju, Fionnuala Ni Aolain, izvjestiteljica o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u suzbijanju terorizma, i Agnes Callamard, izvjestiteljica o prijekim i samovoljnim smaknućima.

Ujedno ističu da su “sudske postupke vođene u okviru zakona o suzbijanju terorizma obilježile zabrinjavajuće nepravilnosti”.

“Optuženicima je često uskraćivano temeljno pravo na odgovarajuću odbranu, a njihove tvrdnje da su mučeni i zlostavljani tokom ispitivanja nisu istražene”, dodaju.

Približno 4.000 zatvorenika, većinom optuženih za terorizam, čekaju smrtnu presudu u Iraku, a stotine njih bit će “sigurno” pogubljene, rekli su u saopćenju ti nezavisni stručnjaci.

Od kako je Irak krajem 2017. godine proglasio pobjedu nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL) irački sudovi su izrekli stotine smrtnih kazni.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO