Pfizer traži od regulatora da vakcinu što prije stavi u upotrebu

Pfizer je saopćio da bi do kraja godina mogao proizvesti maksimalno 50 miliona doza (EPA)

Kompanija Pfizer je u petak zatražila od zdravstvenog regulatornog tijela SAD-a da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine protiv korona virusa, što bi se moglo desiti početkom decembra i označiti početak kraja pandemije.

Prijedlog je došao samo dan nakon što su kompanije Pfizer i BioNTech saopćile da je njihova vakcina uspješna oko 95 posto u sprečavanju lakih i težih oblika COVID-19, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Farmaceutske kompanije su saopćile da bi, zbog dobrih rezultata studija, trebalo brzo odobriti širu upotreba vakcine, a to može uradi američka Administracija za kontrolu hrane i lijekova (FDA), čak i prije završetka posljednje faze testiranja.

 

Pfizer je istu molbu uputio i Evropskoj uniji, kao i Velikoj Britaniji.

“Naš posao je da isporučimo sigurnu i efikasnu vakcinu, koja nikada nije bila potrebnija i hitnija”, rekao je generalni direktor Pfizera Albert Burla.

S povećanjem oboljelih u svijetu, postoji veliki pritisak na regulatorna tijela da donesu brzu odluku.

Za početaku 50 miliona doza

“Pomoć samo što nije stigla. Trebali bismo pojačati restriktivne mjere dok čekamo da vakcina dođe do stanovništva. Nema govora o skidanju maski i ukidanju restriktivnih mjera”, rekao je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

I da FDA odobri vakcinu za širu upotrebu, još jedna organizacija vlade SAD-a mora odlučiti kako će se distribuirati ograničen broj vakcina Amerikancima, koji su vrlo nestrpljivi da je dobiju.

Koliko je trenutno vakcina dostupno još se ne zna, ali početne količine nisu velike i moraju biti racionalno raspoređene.

Pfizer je saopćio da bi do kraja godina mogao proizvesti maksimalno 50 miliona doza.

Za američko područje bi moglo biti napravljeno 25 miliona vakcina u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona u februaru i martu, prema informaciji koju je podijelila Nacionalna medicinska akademija.

Primaocima će biti potrebno da prime dvije doze u razmaku od tri sedmice.

Izvor: Agencije