Obama u knjizi: Erdogan posvećen demokratiji dok mu osigurava moć

U novoj knjizi memoara Barack Obama se, između ostalog, osvrnuo na susrete sa brojnim svjetskim liderima (EPA)

U novoj knjizi memoara Obećana zemlja bivši američki predsednik Barack Obama se, između ostalog, osvrnuo na susrete sa brojnim svjetskim liderima i govorio o tome šta misli o njima, prenosi Tanjug.

U knjizi koja se za 24 časa prodala u preko 890.000 primeraka, Obama se prisjeća svojih putovanja po svijetu dok je bio 44. predsjednik SAD-a, a jak utisak su na njega ostavili Angela Merkel, Vladimir Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, piše BBC.

Za Angelu Merkel Obama je rekao da je „postojana, poštena, intelektualno rigorozna i instinktivno ljubazna”. Bivši predsjednik primjećuje da je u početku bila skeptična prema njemu zbog njegove uzvišene retorike i vještine govora.

„Nisam se uvrijedio, smatrajući da je za njemačkog lidera odbojnost prema mogućoj demagogiji vjerovatno bila zdrava”, navodi Obama u knjizi.

Dio knjige posvećen Putinu

Obama je otkrio da je turski lider Recep Tayyip Erdogan „srdačan i generalno odgovara na moje zahtjeve”.

„Ali kad god sam ga slušao kako govori … stekao sam jak utisak da bi njegova posvećenost demokratiji i vladavini zakona mogla da potraje samo dok osigurava njegovu moć”, napisao je Obama.

Obama je takođe dio svoje knjige posvetio ruskom lideru Vladimiru Putinu. On opisuje Putina kao čovjeka koji ga je podsjetio na stare političare koje je upoznao na početku svoje političke karijere u Čikagu. Piše da je bio “poput šefa odeljenja (okruga), ali sa nuklearnim bombama i vetom Vijeća sigurnosti UN-a”.

„Putin me je, zapravo, podsjetio na vrste ljudi koji su nekada upravljali mašinom u Čikagu ili Tamani Holom (politička organizacija u Njujorku) – žilavih, sa uličnom pameću, nesentimentalnih likova koji su znali šta znaju, koji se nikada nisu preselili iz svojih uskih iskustava i koji su patronat, podmićivanje, prevare i povremeno nasilje smatrali legitimnim oruđem trgovine”, piše u Obećanoj zemlji.

Izvor: Agencije