Francuska nastavlja raditi na svojoj vakcini

Institu Pasteur trenutno radi na vakcini za koju se udružio s američkom kompanijom Merck (EPA)

Francuski Institut Pasteur nastavlja sa svoja tri projekta vakcine protiv COVID-19, uprkos nedavnim izvještajima o visokim stopama efikasnosti u slučajevima vakcina Moderne i Pfizer-BioNTecha, izjavio je direktor za nauku te institucije Christophe D’Enfert.

“Najave Moderne i Pfizera neće nas natjerati da okončamo svoje projekte. Nastavljamo posao, s nadom da će jedan od njih uspijeti na ljudima u narednom periodu”, rekao je on za Reuters.

Kako je naveo, svaka od tri vakcine imat će svoje karakteristike kada je u pitanju trajanje imuniteta i efikasnost među stanovništvom.

“A da ne spominjemo druge aspekte troškova, proizvodnje i logistike, tako da za nas različiti pristupi imaju smisla”, dodao je direktor.

Pasteur trenutno radi na vakcini za koju se udružio s američkom kompanijom Merck, koja razvija vakcinu protiv ospica, i trenutno je u fazi 1.

Druga dva Pasteurova projekta su u predkliničkom postupku.

U januaru krenuli po vakcinu

Fondacija stara 133 godine, nazvana po biologu Louisu Pasteuru, bila je jedna od prvih koja je u januaru objavila namjeru da pronađe vakcinu, ali od tada su se mnoge kompanije uključile u tu utrku, prenosi Tanjug.

Ne postoji međunarodno odobrena vakcina za sprečavanje bolesti, ali je Pfizer najavio da će se obratiti američkim zdravstvenim regulatorima za hitno odobrenje za upotrebu svoje vakcine, a potom će to učiniti i Moderna.

Vakcine Pfizer/BioNTech i Moderne koriste novu tehnologiju za pokretanje imunološkog odgovora, a mogu se proizvesti mnogo brže od tradicionalnih vakcina.

Izvor: Agencije