Alijev: Armeniju sam upozorio na poraz i propast

Da Azerbajdžan nije pobijedio Armeniju na bojnom polju, Armenija ne bi dobrovoljno napustila našu zemlju, rekao je Ilham Alijev (EPA)

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev je u petak uputio kritike na račun Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta zbog šutnje na armenske napade na civilna područja u Nagorno-Karabahu, kao i zbog nereagiranja na pritiske armenskih vlasti nad opozicijom te zemlje.

Tokom u obraćanju naciji povodom oslobađanja regije Agdam od armenske okupacije, uputio je čestitku svim Azerbejdžancima povodom tog događaja.

Napomenuo je da su godinama pokušavali putem mira riješiti pitanje Nagorno-Karabaha, ali budući da to nije bilo moguće, poslužili su se vojnim putem koristeći svoja zakonska prava.

Alijev je oslobođenje Agdama od okupacije opisao kao “historijski događaj” te podsjetio da su prije okupacije u Agdamu živjele 143.000 Azerbejdžanaca, dok je sada taj broj dosegao 203.000.

‘Osramoćeni su pred cijelim svijetom’

Podsjetio je da su realizirali velike razvojne projekte na područjima Agdama koja do sada nisu bila pod okupacijom.

“Sada za Agdam počinje nova era. Imamo velike planove. Na okupiranom teritoriju je sve uništeno. Mi ćemo obnoviti grad Agdam. Država će pomoći građanima da se tamo vrate”, rekao je Alijev. 

“Agdam je spašen zahvaljujući našoj slavnoj vojnoj pobjedi. Da Azerbajdžan nije pobijedio Armeniju na bojnom polju, Armenija ne bi dobrovoljno napustila našu zemlju”, dodao je.

Dalje je naveo kako je Armenija poražena te kako je ta zemlja priznala poraz.

“Armenija je propala zemlja. Koji je razlog tog neuspjeha? Okupacija. To sam rekao više puta. Rekao sam da će ova okupacija odvesti Armeniju u propast. Rekao sam da nikada nećemo prihvatiti ovu okupaciju, da ćemo, prije ili kasnije, vratiti svoju zemlju. Armenija nije bila nezavisna zemlja gotovo 30 godina, nije nezavisna ni danas. Armenija je, zapravo, kolonija”, poručio je Alijev. 

Dodao je kako okupacija Armeniji nije donijela ništa, osramoćeni su pred cijelim svijetom, jer su poraženi na bojnom polju, ostat će upamćeni kao “poražena zemlja”.

“Rekao sam im da se na vrijeme opamete i da okončaju okupaciju. Da sve dok traje ova okupacija Armenija se neće moći razvijati. Politički ovisni, vojno ovisni, ekonomski nepotpuni… oni su formirali vrlo štetan ideološki temelj. Njihovi su ideološki temelji formirani na lažima, na prošlosti i na historijskim iskrivljenjima”, rekao je Alijev.

‘Zašto šuti Evropska unija?’

Rekao je da će se svakako susjedstvo s Armenima u regiji nastaviti.

“Kao predsjednik, podržavam okončanje neprijateljstava na Južnom Kavkazu i uspostavljanje normalnih odnosa. Nemamo problema s armenskim narodom. Siguran sam da će Armeni koji danas žive u Nagorno-Karabahu jednom shvatiti da je njihov jedini način živjeti rame uz rame s azerbajdžanskim narodom i odreći se svih tih ružnih djela”, poručio je Alijev.

Ukazao je na izostanak reakcija zapadnih zemalja na vršenje pritiska nad opozicijom Armenije zbog unutrašnje krize u toj zemlji.

“U Armeniji svaki dan biva uhapšen čelnik opozicije. Da li je bar jedna zapadna zemlja reagirala na ovo? Ne. Da li je osudila? Ne. Uhapšeni su čelnici glavnih opozicionih stranaka. Niko nije rekao ništa. Vijeće Evrope, gdje ste? Gdje je Vijeće Evrope, koje omalovažava Azerbejdžan i pokušava nam poljuljati ugled, zašto šutite? Gdje su vam demokratija, ljudska prava? Evropski parlament je protiv Azerbejdžana usvojio 10 rezolucija, koje se temelje na lažima. Zašto šuti Evropski parlament? Prikazujete sebe središtem demokratije u svijetu. Oglasite se, dajte saopćenje, osudite. Jedan diktator pred očima svijeta uništava opoziciju. Gađali su nas balističkom raketom, kasetnom bombom, fosfornim bombama, vi ste na to šutili. Velike države, zemlje koje se predstavljaju liderima Evrope, zašto šutite?”, upitao je Alijev.

Izvor: Agencije