The National Interest: Američka nadmoć je ideja zasnovana na mitu

Wertheim je kritizirao pokušaj nekih da američku dominaciju predstave kao obavezu (Reuters)
Wertheim je kritizirao pokušaj nekih da američku dominaciju predstave kao obavezu (Reuters)

The National Interest je objavio članak koji komentira nedavno objavljenu knjigu “Pojava američke globalne nadmoći” autora Stephena Wertheima, zamjenika direktora za istraživanje i politiku na Institutu Quincy za odgovorno državništvo.

Američki časopis svoj članak započinje ključnom rečenicom Wertheima u kojoj kaže da je fenomen američke superiornosti ideja zasnovana na mitu.

Prema standardnom narativu, u godinama nakon Drugog svjetskog rata, dalekovidi pobornici načela “internacionalizma” uspjeli su slomiti moć izolacionista u Washingtonu, oslobađajući tako Sjedinjene Američke Države ograničenja koja su ih sputavala da zauzmu položaj neprikosnovenog vođe globalnog liberalnog poretka i vojnog jamca.

Wertheim je u intervjuu za podcast Press The Buttun izjavio da se to zapravo nije dogodilo. “Taj se izraz (izolacionizam) pojavio tek 1930-ih i 1940-ih godina prošlog stoljeća. Tada se taj pojam koristio kao epitet za pogrešno prikazivanje protivnika upotrebe sile kao ljudi koji su željeli da Sjedinjene Američke Države nemaju vezu s vanjskim svijetom”, rekao je.

“Moramo izbaciti iz glave ideju da je ikad postojala skupina Amerikanaca koji su favorizirali izolacionizam. Oni jednostavno nisu postojali”, dodao je autor knjige.

Umjesto toga, među pristašama načela internacionalizma postojao je široki konsenzus da Sjedinjene Američke Države trebaju izbjegavati miješanje u bilo kakve vojne akcije u Evropi i Aziji, kako je to rekao Stephen Wertheim u spomenutoj knjizi.

Međutim, to nije podrazumijevalo izolaciju od svijeta, već naprotiv, pristaše internacionalizma, političkog načela koje nadilazi nacionalizam i poziva na veću političku ili ekonomsku saradnju između naroda i nacija, insistirali su na tome da kontakt Sjedinjenih Američkih Država sa svijetom bude manje ili više ograničen na trgovinu i druge mirne razmjene. Također su isticali da se Washington traba suzdržavati od upotrebe politike “grube sile” sa zemljama izvan zapadne hemisfere, politike za koju smatraju da mori Stari svijet.

‘Otpor kod kuće’

U tom kontekstu, nije iznenađujuće što je američki pokušaj širenja svoje vojne dominacije nad svijetom u početku naišao na otpor kod kuće. I tako su zagovornici vojne prevlasti promijenili priču. Krivili su stare internacionaliste – koje su sada cinično opisivali kao “izolacioniste” – za njihov neuspjeh u suzbijanju fašizma u razdoblju između dva svjetska rata, i glasno su poistovjetili “istinski internacionalizam” s vojnom dominacijom u svijetu.

Pokušali su učiniti, kaže Wertheim, da se američka nadmoć čini normalnom i, prije svega, nužnom.

Autor knjige upozorava da samo zato što su neke elite pokušale legitimirati svoj izbor i predstavljati hegemoniju ili izolacionizam kao jedine mogućnosti, ne znači nužno da su njihovi izbori bili pogrešni. “Izvorno obrazloženje za superiornost imalo je koherentnu logiku, jer je trebalo spriječiti totalitarne snage da dominiraju uporištem globalne industrije u Evropi i Aziji”.

Problem je, rekao je Wertheim, taj da je, nakon što su Sjedinjene Američke Države usvojile politiku dominacije, projekt postao “samoodrživ i opstojan”. Ako je cilj vojna nadmoć, sasvim je nebitno jesu li vaši neprijatelji Sovjeti, Kinezi, Iranci ili Sjevernokorejci.

Sve dok američki interesi ostaju globalni, granice te države će neizbježno neko negdje ugroziti, navodi se u članku The National Interesta, koji je napisao Zack Brown, istraživački pomoćnik u Ploughshares fondu, međunarodnoj organizaciji koja podržava inicijative za sprečavanje širenja i upotrebu nuklearnoga oružja i za sprečavanje sukoba koji bi mogli dovesti do njegove upotrebe.

Ako se Washington ne može na siguran način odreći tih interesa, onda ih mora braniti. To zahtijeva još veća ulaganja u vojnu infrastrukturu, što će pokrenuti beskrajnu utrku u naoružanju između američkih snaga “raspoređenih u dalekim područjima” i regionalnih sila “koje im uvijek prijete”.

S tim u vezi, autor knjige kaže da su Sjedinjene Američke Države stekle brojne neprijatelje širom svijeta. “Svjedočili smo beskonačnim ratovima širom velikog Bliskog istoka. Vidjeli smo kako se mržnja koju su pokrenuli ti ratovi usmjerava protiv migranata i političkih protivnika, a možda i protiv same demokratije”, rekao je Wertheim.

Izvor: Agencije


Povezane

Na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama odlučivat će i građani porijeklom iz naše regije. Podijeljeni između Trumpa i Bidena, te na različite načine uključeni u njihove kampanje, nadaju se pozitivnim promjenama, i za američko društvo, i za zajednice kojima pripadaju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO