Zaposleni u Facebooku protiv povratka u urede

Facebook je u augustu saopćio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do ljeta 2021. (EPA)
Facebook je u augustu saopćio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do ljeta 2021. (EPA)

Više od 200 zaposlenih u Facebooku širom svijeta optužilo je u otvorenom pismu kompaniju da ih primorava da se vrate u urede uprkos riziku od korona virusa.

Moderatori sadržaja Facebooka tvrde da kompanija “bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”.

Oni su pozvali Facebook da usvoji izmjene politike poslovanja kojima bi dozvolila nastavak rada na daljinu i druge beneficije, kao što je bonus zbog rizika, prenosi Tanjug BBC.

Facebook je saopćio da većina pisaca sadržaja pisma radi od kuće i da će nastaviti da rade na taj način do kraja pandemije.

“Vjerujemo u otvoren interni dijalog, ali takvi razgovori moraju da budu iskreni”, naveo je glasnogovornik kompanije.

Facebook je u augustu saopćio da zaposleni u kompaniji mogu da rade od kuće do ljeta 2021.

Propali planovi

Ta društvena mreža, međutim, zapošljava hiljade radnika na ugovor koji zvanično rade za druge kompanije, koji su zaduženi da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije, kao što su spamovi, zlostavljanje djece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate u urede došao nakon što je propao Facebookov pokušaj da se u većoj mjeri osloni na vještačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Tvrde da ih kompanija, suočena sa rastućim pritiskom da se oslobodi mržnje i diskriminacije na mreži, prisiljava da se vrate u urede.

“Potrebni smo Facebooku. Vrijeme je da to priznate i počnete da cijenite naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i sigurnost zbog profita”, poručili su moderatori sadržaja u Facebooku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO