WHO: Borba protiv drugog talasa epidemije bez vakcine

Nastavak prakticiranja osnovnih preventivnih mjera, poput pranja ruku, fizičke distance i nošenja maski ključni za sprečavanje virusa, rekao je američki epidemiolog Anthony Fauci (EPA)
Nastavak prakticiranja osnovnih preventivnih mjera, poput pranja ruku, fizičke distance i nošenja maski ključni za sprečavanje virusa, rekao je američki epidemiolog Anthony Fauci (EPA)

Vakcine neće stići na vrijeme za borbu protiv drugog talasa pandemije korona virusa i mnoge zemlje će nastaviti da se bore bez vakcine, upozorila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO). 

Predstavnik WHO-a Michael Ryan izjavio da će proći najmanje četiri do šest mjeseci prije nego što bilo gdje bude dovoljno vakcina.

Upozorio je da na vakcine ne treba gledati kao na “čarobnu stvar”, prenijela je Beta pozivajući se na AFP.

“Još nismo stigli do vakcina”, rekao je Ryan uprkos nedavnim najavama obećavajućih vakcina za koje se navodi da su efikasne 90 posto i više.

Od početka pandemija korona virusa umro je više od 1,35 miliona ljudi u svijetu, dok je trenutno blizu 16 miliona aktivnih slučajeva, prema podacima web stranice Worldometers.

Mnoge zemlje bilježe dnevne rekorde novozaraženih, zbog čega ponovo uvode potpuna ili djelimična zatvaranja.

Fauci: Cijela planeta je trenutno u opasnosti

Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio je u srijedu da se COVID-19 prvenstveno širi na nivou domaćinstva, među manjim grupama ljudi.

Za kanadski CBC News je rekao kako su testiranje na asimptomatsko širenje bolesti i nastavak prakticiranja osnovnih preventivnih mjera, poput pranja ruku, fizičke distance i nošenja maski, ključni za sprečavanje širenja korona virusa širom svijeta.

“Trenutno je čitava planeta u nevolji. Evropska unija, ako pogledate broj novih infekcija, van je kontrole. Sjedinjene Američke Države potpuno. Kanada, kojoj je, navodno, išlo tako dobro, također ulazi u nevolje”, ocijenio je Fauci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO