Velika Britanija planira najveće vojno ulaganje od Hladnog rata

Premijer Boris Johnson će najaviti dodatnih 16,5 milijardi funti za vojsku kroz sljedeće četiri godine (EPA)
Premijer Boris Johnson će najaviti dodatnih 16,5 milijardi funti za vojsku kroz sljedeće četiri godine (EPA)

Velika Britanija najavljuje u četvrtak najveće vojno ulaganje od kraja Hladnog rata, unatoč koronakrizi koja je iscrpila ekonomiju, dok traži svoju ulogu nakon Brexita na svjetskoj pozornici.

Premijer Boris Johnson želi izboriti vodeću ulogu za Britaniju u novoj eri globalne saradnje i slobodne trgovine, koju namjerava ojačati modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima, prenosi Hina.

Johnson je rekao da su povećana ulaganja odraz potrebe za poboljšanjem vojne sposobnosti, što uključuje nove tehnologije uz planove o novoj svemirskoj komandi i agenciji za umjetnu inteligenciju.

U govoru u parlamentu u četvrtak u kojem će dati kratak pregled prvih zaključaka iz najveće analize vanjske i odbrambene politike u tri desetljeća, Johnson će najaviti dodatnih 16,5 milijardi funti za vojsku kroz sljedeće četiri godine. Vojni budžet trenutno je nešto ispod 42 milijarde funti godišnje.

“Donio sam ovu odluku u jeku pandemije jer odbrana kraljevine mora biti prva”, rekao je Johnson u saopćenju.

Opasna situacija

“Međunarodna situacija je opasnija i intenzivno konkurentnija nego u bilo koje vrijeme od Hladnog rata”, rekao je Johnson, dodajući da Britanija mora stajati uz svoje saveznike. “Kako bismo to postigli, moramo ojačati naše kompletne kapacitete”.

U vrijeme jačanja globalne nesigurnosti i nastavka uspona Kine te nakon četiri godine međunarodne diplomatije američkog predsjednika Donalda Trumpa, britanska odluka iz 2016. da napusti Evropsku uniju stavila je njenu vlastitu ulogu i globalni utjecaj pod znak pitanja.

Odluka o novim ulaganjima došla je sedam dana nakon što je Johnson rekao izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je Britanija odlučna ostati njegov vrijedan vojni saveznik.

Ministar odbrane Ben Wallace rekao je da Britanija neće ulagati u vojsku nauštrb sredstava za međunarodnu pomoć, nakon medijskih izvještaja da će milijarde funti biti povučene iz budžeta za pomoć inostranstvu.

Kompletni zaključci analize o odbrani i sigurnosti bit će objavljeni sljedeće godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO