Sirija kritizirala Pompeovu posjetu Golanskoj visoravni

Sirija je pozvala međunarodnu zajednicu i UN da osude Pompeovu „provokativnu“ posjetu okupiranim teritorijama (EPA)
Sirija je pozvala međunarodnu zajednicu i UN da osude Pompeovu „provokativnu“ posjetu okupiranim teritorijama (EPA)

Sirija je snažno osudila posjetu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Mikea Pompea okupiranoj Golanskoj visoravni, ocijenivši kako je riječ o provokativnom činu prije odlaska predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters i državne medije.

Pompeo je postao prvi američki državni sekretar koji je posjetio ilegalno izraelsko naselje na okupiranoj Zapadnoj obali i Golansku visoravan. Palestinci i arapske države tvrde kako će taj potez pomoći „cementiranju“ izraelske kontrole nad okupiranom teritorijom, prenosi Reuters.

Sirija je pozvala međunarodnu zajednicu i UN da osude „provokativnu“ posjetu, kojom se, kažu, krše međunarodne rezolucije, citirali su Vladin izvor državni mediji.

„Posjeta je provokativan potez pred kraj Trumpove administracije i flagrantno kršenje našeg suvereniteta“, navodi se.

Šestodnevni rat

Trump je pobrao simpatije Izraela 2019. godine kad je „prepoznao“ izraelsku tvrdnju o suverenitetu na Golanskoj visoravni.

Golanska visoravan je bila dio Sirije do 1967. godine, kada je Izrael zauzeo veći deo tog područja u šestodnevnom ratu, a zatim ga okupirao i anektirao 1981. godine.

Jednostrana aneksija nije međunarodno priznata, a Sirija je tražila vraćanje teritorije.

Sirija je pokušala vratiti visoravan u ratu na Bliskom Istoku 1973. godine, ali je osujećena. Izrael i Sirija potpisali su primirje 1974. godine i Golan je od tada bio relativno tiho područje.

Izvor: Agencije


Povezane

Cilj akcije je da se vlada Bashara al-Assada vrati pregovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda za oknčanje rata.

10 Nov 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO