Senatori za blokadu prodaje američkih dronova UAE-u

Predložit će četiri rezolucije odbijanja planova predsjednika Trumpa da proda dronove Reaper, municiju, borbene avione F-35 i zrak-zrak rakete UAE-u (AFP)
Predložit će četiri rezolucije odbijanja planova predsjednika Trumpa da proda dronove Reaper, municiju, borbene avione F-35 i zrak-zrak rakete UAE-u (AFP)

Tri američka senatora u srijedu su saopćila kako će predložiti legislativu kojom se traži obustava napora administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Dolanda Trumpa da proda bespilotne letjelice i druge sisteme naoružanja Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u vrijednosti većoj od 23 milijarde američkih dolara.

Mnogi istup senatora gledaju kao najavu okršaja sa čelnikom koji će za dva mjeseca napustiti ured u Bijeloj kući.

Demokratski senatori Bob Menendez i Chris Murphy, te republikanski senator Rand Paul najavili su kako će predložiti četiri odvojene rezolucije odbijanja planova predsjednika Trumpa da proda dronove Reaper, municiju, borbene avione F-35 i zrak-zrak rakete UAE-u, u vrijednosti većoj od nekoliko milijardi dolara.

Zabrinuti zbog ponašanja Emiraćana

Zakonodavci navode kako je Trumpova administracija, u nastojanju da ubrza prodaju sofisticiranog naoružanja, zaobišla uobičajeni proces revizije u Kongresu.

Oni ističu kako su i neka državna ministarstva odbila odgovoriti na upite o tome kako će se administracija odnositi prema rizicima za nacionalnu sigurnost koje može izazvati predložena prodaja.

Murphy je također zabrinut zbog „ponašanja“ UAE-a u regiji, navodi se u njegovom zajedničkom saopćenju koje su on i Menendez objavili.

„Emirati su važan sigurnosni partner, ali njihovo nedavno ponašanje ukazuje kako bi spomenuto oružje moglo biti korišteno u kršenju američkih i međunarodnih zakona. Iz UAE-a su prekršili ranije sporazume o prodaji oružja, što je dovelo do toga da američko oružje završi u rukama opasnih paravojnih grupacija, a nisu ni poštivali međunarodno pravo u Libiji i Jemenu“, naveo je Murphy.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO