Saudijci ulažu 20 milijardi dolara u vještačku inteligenciju

Saudijska Arabija se posebno fokusira na tehnologije za diverzifikaciju svoje privrede (EPA)

Saudijska Arabija će uložiti 20 milijardi dolara (16,9 milijardi eura) u vještačku inteligenciju do 2030. godine, saopćile su tamošnje vlasti.

Najveća ekonomija arapskog svijeta pokrenula je u oktobru strategiju vještačke inteligencije kako bi privukla investitore u okviru ambicioznog plana saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana “Vision 2030” za ublažavanje zavisnosti zemlje od nafte.

“Saudijska Arabija će uložiti 20 milijardi dolara do 2030. godine”, rekao je Abdulhah Al-Ghamdi, direktor Uprave za podatke i vještačku inteligenciju, osnovane 2019. godine, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Alternativna ekonomija

Prema njegovim riječima, država želi da vještačka inteligencija bude komponenta alternativne ekonomije kroz start-up i inovativne kompanije.

“Vještačku inteligenciju vidimo kao izvor dodatne uštede i prihoda”, dodao je Ghamdi uoči online samita lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih država svijeta i država u razvoju – G20.

Kao i druge energetski bogate zaljevske države, Saudijska Arabija se posebno fokusira na tehnologije za diverzifikaciju svoje privrede pogođene zbog niskih cijena nafte i epidemije korona virusa.

Izvor: Agencije