SAD uveo sankcije kompanijama zbog radnika iz Sjeverne Koreje

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a nalagala je da države pošalju kući sve sjevernokorejske radnike do 22. decembra prošle godine (EPA)
Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a nalagala je da države pošalju kući sve sjevernokorejske radnike do 22. decembra prošle godine (EPA)

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za dvije kompanije koje se terete da su umiješane u prisilni izvoz radne snage iz Sjeverne Koreje.

SAD je istovremeno upozorio zemlje koje i dalje koriste radnike iz Sjeverne Koreje da ih pošalju kućama.

Ministarstvo finansija SAD-a je saopćilo da je na crnu listu stavilo rusku građevinsku kompaniju Mokran LLC i Korea Cholsan General Trading Corporation, sjevernokorejsku kompaniju koja posluje u Rusiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Sjeverna Koreja ima dugu historiju iskorištavanja svojih građana slanjem u daleke zemlje da rade u iscrpljujućim uslovima kako bi finansijski podržali Pjongjang i njegove programe naoružanja”, izjavio je ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin, dodajući da države koje još primaju sjevernokorejske radnike moraju ih poslati kući.

Godišnje 500 miliona dolara

Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nalagala je da države pošalju kući sve sjevernokorejske radnike do 22. decembra prošle godine, kako bi ih spriječili da zarađuju devize za nuklearne i balističke raketne programe Sjeverne Koreje.

Ruski mediji su u maju citirali ruskog ambasadora u Pjongjangu koji je rekao da su napori Moskve da repatrira sve sjevernokorejske radnike do krajnjeg roka koji je propisao UN bio ometen izbijanjem korona virusa i da je zatvaranje granica Sjeverne Koreje značilo da su radnici poslani kući.

U januaru je Rusija saopćila da je propustila rok UN-a za repatrijaciju radnika zbog objektivnih poteškoća, ali da se pridržava sankcija koje je UN uveo Pjongjangu.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da je Pjongjang zarađivao više od 500 miliona dolara godišnje od gotovo 100.000 radnika u inostranstvu, od kojih je oko 50.000 bilo u Kini i oko 30.000 u Rusiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO