Pompeo: Pokret bojkota Izraela je antisemitski, on je kancer

Mike Pompeo s Benjaminom Netanyahuom: Želimo stati uz sve druge države koje su prepoznale pokret BDS kao kancer (EPA)

Sjedinjene Američke Države će kampanju BDS (Bojkot, Deinvestiranje, Sankcije), koja se zalaže za izolaciju Izraela zbog njegova odnosa prema Palestincima, označiti kao “antisemitsku”, izjavio je u četvrtak američki državni sekretar Mike Pompeo i ovaj pokret nazvao “kancerom”.

Washington će se “odnositi prema globalnoj antiizraelskoj kampanji BDS kao antisemitskoj… Želimo stati uz sve druge države koje su prepoznale pokret BDS kao kancer, što on, zapravo, i jeste”, rekao je on prilikom zajedničkog istupa s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jerusalemu.

Kampanja BDS je nenasilni narodni pokret čiji je cilj stvaranje ekonomskog pritiska na Izrael da omogući ista prava i pravo na povratak Palestincima.

Nezakonita jevrejska naselja

Napravljen po uzoru na pokret protiv aparthejda u Južnoafričkoj Republici, BDS je inspirirao ljude iz cijelog svijeta da bojkotiraju biznise te akademske i kulturalne institucije koje imaju direktne ili indirektne veze s Izraelom.

To se odnosi i na kompanije povezane s nezakonitim jevrejskim naseljima, kompanije koje pružaju usluge okupaciji, kompanije koje iskorištavaju prirodna bogatstva palestinskih zemalja i one koje koriste Palestince kao jeftinu radnu snagu.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava je identificirao više od 200 kompanija koje su direktno ili indirektno povezane s ilegalnim naseljima, većinom iz SAD-a, ali i iz Njemačke i Holandije.

Među njima ima bankarskih i turističkih kompanija, kao i firmi koje djeluju u građevinskom i tehnološkom sektoru.

Pompeo, koji je u Izraelu u sklopu svoje posljednje bliskoistočne turneje na poziciji državnog sekretara, postao je jedini američki državni sekretar koji je posjetio Golansku visoravan, sirijsku teritoriju pod izraelskom okupacijom.

Posjeta Golanskoj visoravni

Tamo je upozorio da bi bilo “opasno” za jevrejsku državu da je to strateško područje ostalo pod nadzorom Sirije.

„Zamislite kolika bi to bila opasnost za Zapad i za Izrael da je taj teritorij pod Assadovom kontrolom“, rekao je Pompeo na Golanu.

SAD je u mandatu predsjednika Donalda Trumpa postao jedina zemlja koja priznaje izraelski suverenitet na toj visoravni koja je uzeta Siriji u šestodnevnom ratu 1967.

„Ovo je dio Izraela, važan dio Izraela“, dodao je Pompeo koji je ondje razgovarao s izraelskim kolegom Gabijem Ashkenazijem, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

U martu prošle godine Trump je priznao izraelsku okupaciju Golanske visoravni, kada je potpisao dekret zajedno s Netanyahuom u Bijeloj kući.

Ovaj potez je osudila međunarodna zajednica, koja ne priznaje otimanje zemlje, dok je Sirija kazala kako je riječ o “otvorenom napadu” na njen suverenitet.

Pompeo bi trebao postati prvi američki državni sekretar koji je posjetio izraelska ilegalna naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Al Jazeera i agencije