Njemačka i EU upozorili Tursku zbog istočnog Mediterana

Recep Tayyip Erdogan posjetio je u nedjelju Tursku Republiku Sjeverni Kipar (EPA)
Recep Tayyip Erdogan posjetio je u nedjelju Tursku Republiku Sjeverni Kipar (EPA)

Turska mora prestati s provokacijama u istočnom Sredozemnom moru ako želi izbjeći ponovno razmatranje sankcija na samitu Evropske unije u decembru, poručio je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“O Turskoj ovisi kakva će odluka biti donesena na EU samitu u decembru”, rekao je on prije početka sastanka s evropskim kolegama, prenosi Hina.

“Ako ne budemo vidjeli pozitivne signale od Turske do decembra, nego samo daljnje provokacije, poput posjete turskog predsjednika [Recepa Tayyipa] Erdogana Sjevernom Kipru, tada nas očekuje teška rasprava”, kazao je Maas.

Pitanje uvođenja sankcija Turskoj tada bi sigurno ponovno bilo aktuelno, dodao je.

‘Prelomni trenutak’

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell rekao je u četvrtak da su posljednji potezi Turske u istočnom Mediteranu protivni rezolucijama Ujedinjenih naroda i da potpaljuju tenzije u regiji.

“Važno je da Turska shvati da je njeni potezi udaljavaju od EU-a”, poručio je on.

Dodao je da su šefovi diplomatija na sastanku Vijeća EU-a razmotrili dalje pogoršanje situacije u istočnom Mediteranu zbog jednostranih poteza Turske, prenosi Tanjug.

Borrell kaže da je EU solidarna s Kiprom i Grčkom, a Tursku poziva da se “vrati pozitivnoj agedni”.

“EU očekuje fundamentalnu promjenu pristupa Turske. Vrijeme ističe i približavamo se prelomnom trenutku u našem odnosima s Tuskom”, rekao je Borrell.

Podsjetio je da će se o odnosima s Turskom u EU na najvišem nivou odlučivati u decembru.

Posjeta Erdogana

Turski predsjednik posjetio je u nedjelju Tursku Republiku Sjeverni Kipar, gdje se sastao s njenim predsjednikom i prisustvovao “pikniku” u napuštenom ljetovalištu Varoshi, kod UN-ove zone razdvajanja, koja dijeli Kipar od turske invazije 1974. godine.

Posjeta je organizirana povodom obilježavanja godišnjice proglašenja Turske Republike Sjeverni Kipar 15. novembra 1983. godine, koju priznaje samo Ankara.

Dogodila se u vrijeme žestokog sporenja s Grčkom i Kiprom oko prava na iskorištavanje rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemnom moru.

Erdogan je tom prilikom pozvao na pregovore o “dvije zasebne države” na Kipru, odbacujući ujedinjenje otoka.

“Postoje dva naroda i dvije odvojene države na Kipru. Potrebni su pregovori kako bi se došlo do rješenja koje bi se temeljilo na dvije zasebne države”, rekao je.

Posljednji pregovori između kiparskih Grka i kiparskih Turaka propali su 2017. godine.

Novoizabrani predsjednik Sjevernog Kipra Ersin Tatar također se protivi ujedinjenju Kipra, koje je njegov prethodnik podržavao.

‘Diplomatske igrice’

Erdogan je, također, kazao da Sjeverni Kipar i Turska više neće dopuštati “diplomatske igrice” oko prava na istraživanje plina u istočnom Sredozemnom moru.

Mir i stabilnost u regiji nisu mogući ako Turska i Sjeverni Kipar ne dobiju pravedni dio teritorijalnih prava, poručio je.

Republika Kipar, članica EU-a, koja ima kontrolu nad dvije trećine otoka, osudila je Erdoganovu posjetu kao “provokaciju bez presedana”.

Grčka je ocijenila da je posjeta “direktno kršenje rezolucija UN-a”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO