Kampanje za američke izbore potrošile 14 milijardi dolara

Kampanja Donalda Trumpa je za kačkete izdvojila više od osam miliona dolara (EPA)
Kampanja Donalda Trumpa je za kačkete izdvojila više od osam miliona dolara (EPA)

Učesnici izbora u SAD-u potrošili su ove godine na kampanje skoro 14 milijardi dolara i ta suma obuhvata troškova predsjedničkih kandidata, ali i stotine potencijalnih članova Kongresa.

Zbog pandemije korona virusa, kampanja je bila drugačija nego inače, ali je politički angažman ostao na visokom nivou, a donirano je više novca nego ikad, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Ukupno 6,6 milijardi dolara potrošili su kandidati za predsjednika, što je više nego u dva prethodna izborna ciklusa zajedno.

Najviše novca potrošeno je na medijsko prikazivanje, televizijske reklame, digitalni marketing i plate zaposlenih u kampanjama.

Biden platio saradnike 50 miliona dolara

Demokratski kandidat Joe Biden platio je stotine saradnika više od 50 miliona dolara, dok je republikanac Donald Trump platio svoje ljude 20 miliona dolara.

S druge strane, Trump je za kačkete svoje kampanje izdvojio više od osam miliona dolara.

Kada je riječ o borbi za mjesta u Zastupničkom domu i Senatu, stotine kandidata je na svoje kampanje potrošilo ukupno rekordnih sedam milijardi dolara.

Većina utrošenog novca prikupljena je donacijama, i to oko 20 posto svih donacija dali su obični građani izdvajajući 200 dolara ili manje, a ostalo je prikupljeno od bogatih donatora i raznih drugih aktivnosti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO