Jonson želi da Velika Britanija ima najmoćniju mornaricu

Johnson želi izboriti vodeću ulogu Velikoj Britaniji u novoj eri globalne saradnje i slobodne trgovine (EPA)
Johnson želi izboriti vodeću ulogu Velikoj Britaniji u novoj eri globalne saradnje i slobodne trgovine (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u četvrtak planove za vojno ulaganje, obećao da će njegova država imati najmoćniju mornaricu u Europi te istakao kako bi brodogradnja mogla pomoći izbrisati podjele između četiri države Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Johnson je najavio planove za još 13 fregata i novu generaciju ratnih brodova za koje kaže da će potaknuti renesansu brodogradnje širom Velike Britanije.

„Ako postoji ijedna politika koja jača Veliku Britaniju u svakom mogućem smislu, to je izgradnja brodova za kraljevsku mornaricu“, rekao je šef Vlade Parlamentu. 

Trump i Biden

Johnson želi izboriti vodeću ulogu Velikoj Britaniji u novoj eri globalne saradnje i slobodne trgovine, a koju namjerava ojačati modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima.

U vrijeme jačanja globalne nesigurnosti i nastavka uspona Kine te nakon četiri godine međunarodne diplomatije američkog predsjednika Donalda Trumpa, britanskom odlukom iz 2016. da napusti Europsku uniju globalni utjecaj i uloga Velike Britanije dovedeni su u pitanje.

Odluka o novim ulaganjima došla je sedmicu dana nakon što je Johnson rekao izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je Velika Britanija odlučna ostati njegov vrijedan vojni saveznik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO