EU: Bez rješenja spora sa Mađarskom i Poljskom o budžetu

Spor dovodi u pitanje isplatu sredstava potrebnih za saniranje ekonomskih posljedica novog vala zaraze korona (EPA)
Spor dovodi u pitanje isplatu sredstava potrebnih za saniranje ekonomskih posljedica novog vala zaraze korona (EPA)

Lideri Evropske unije na današnjem samitu nisu postigli napredak u rješavanju spora sa Poljskom i Mađarskom oko budžeta i paketa za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa.

Unija je zapala u novu krizu nakon što su Mađarska i Poljska u ponedjeljak uložile veto na usvajanje sedmogodišnjeg budžeta EU-a i plana za ekonomski oporavak od pandemije korona virusa, ukupne vrijednosti 1.800 milijardi eura.

Tokom 20-minutne sesije na početku video-samita, nekoliko lidera sa obje suprotstavljene strane držalo se svojih pozicija, ali ne raspirujući postojeće tenzije.

Neizvjesno usvajanje budžeta i paketa za oporavak

Zvaničnik EU-a koji je tražio da ne bude imenovan rekao je da su učesnici samita „po svaku cijenu željeli izbeći dramatičan slijed dogadjaja“ i da su „uspjeli u tome“, prenijela je Beta, pozivajući se na AP.

Budimpešta i Varšava žele spriječiti uspostavljanje novog mehanizma koji predviđa uskraćivanje sredstava članicama Unije čije vlade urušavaju demokratske standarde i vladavinu prava, za šta Brisel godinama optužuje upravo Poljsku i Mađarsku.

Budžet EU-a od 1.074,3 milijarde eura, za period od 2021. do 2027. godine, kao i paket za oporavak u iznosu od 750 milijardi eura, trebaju stupiti na snagu u januaru, ali je to sada neizvjesno zbog blokade te dvije srednjoevropske članice, nekada komunističke zemlje.

Spor dovodi u pitanje isplatu sredstava potrebnih za saniranje ekonomskih posljedica novog vala zaraze korona virusom koji prijeti da gurne Evropu u novu recesiju.

Ako lideri EU-a ne postignu dogovor o budžetu do kraja godine, blok 27 zemalja će nastaviti trošiti novac, ali će na raspolaganju imati ograničene resurse, pošto će svakog mjeseca moći trošiti najviše dvanaestinu budžeta za prethodnu finansijsku godinu.

Mnogi projekti za Poljsku i Mađarsku mogli bi u tom slučaju biti blokirani.

‘Oporavak zavisi do ovoga’

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans rekao je da je u interesu svakog da se brzo dođe do rješenja problema.

„Radna mjesta ljudi zavise od ovoga. Naš ekonomski oporavak zavisi od ovoga. Sve što se zahtjeva od država članica jeste da poštuju ugovore koje su potpisale i ratifikovale. To je to”, kazao je Timmermans.

Poljska i Mađarska navode da su uložile veto zato što smatraju da će mehanizam uslovljavanja načelom vladavine prava biti korišten kao „ideološko oružje“ za njihovo kažnjavanje.

Parlament Poljske je danas usvojio Rezoluciju kojom je podržao odluku Vlade da stavi veto ako budžet i plan za oporavak sadrže sporni uslov.

U toj simboličnoj Rezoluciji, koja zapravo samo pruža podršku premijeru Mateušu Moravjeckom, ocjenjuje se kao „neprihvatljivo i nekonzistentno“ sa Ugovorom EU-a da se na članice EU-a primjenjuju “različiti standardi”.

U svom prvom izvještaju o poštovanju vladavine prava, Evropska komisija je u septembru navela da se demokratski standardi suočavaju s velikim izazovima u Poljskoj i Mađarskoj, te je ukazala na ugroženost nezavisnog pravosuđa i prijetnje borbi protiv korupcije i slobodi medija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO