Čelnici EU: Vakcina na dohvat ruke

Michel: Buduća vakcina je na dohvat ruke i moramo biti spremni i ubrzati nacionalne stretegije za vakcinaciju (EPA)
Michel: Buduća vakcina je na dohvat ruke i moramo biti spremni i ubrzati nacionalne stretegije za vakcinaciju (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ocjenjuje kako su u Europi vidljivi „obećavajući signali“ kada je riječ o pandemiji COVID-a 19, prenosi agencija Tanjug.

„I pored toga moramo ostati oprezni i ne smijemo sada spustiti našu zaštitu“, kazao je on poslije video sastanka lidera EU 27 i naveo da se razgovaralo o testiranju, vakcinaciji i koordiniranom popuštanju restriktivnih mjera.

Lekcije iz prošlosti

„Rezultati posljednjih istraživanja u oblasti vakcine protiv COVID-19 su obećavajući. Buduća vakcina je na dohvat ruke i moramo biti spremni i ubrzati nacionalne stretegije za vakcinaciju kako bi vakcina bila dostupna svim građanima Europe kada bude dobila neophodne dozvole.“

On je naglasio da raste broj onih koji nemaju povjerenja u vakcinu protiv COVID-a 19 i da EU mora jasno govoriti o njenom značaju.

Kada je riječ o ukidanju restriktivnih mjera, predsjednik Europskog vijeća naglašava da Europa „mora naučiti lekciju iz prošlosti i biti oprezna u ukidanju restrikcija“.

Strategija vakcinacije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kaže kako se prema procjenama Europske agencije za lijekove prve dozvola za korištenje vakcine protiv COVID-a 19 očekuju u drugoj polovini decembra i to za vakcine kompanija Pfizer-BioNThec i Moderna.

Europska agencija za lijekove najavila je kako bi do kraja godine trebalo doći do davanja „zelenog svjetla“ za korištenje vakcine protiv COVID-19 na teritoriji EU, a da bi se sa vakcinacijom krenulo od janura 2021. godine.

U EU-u upozoravaju da je neophodno razraditi stretegiju vakcinacije i odrediti prioritetne grupe koje će biti vakcinisane prvim dostupnim dozama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO