Australski specijalci osumnjičeni za 39 ubistava u Afganistanu

Informacije govore da su učestvovali pretežito vojnici iz specijalne pukovnije zračnih snaga (SAS) (EPA)
Informacije govore da su učestvovali pretežito vojnici iz specijalne pukovnije zračnih snaga (SAS) (EPA)

Čelni australski general u četvrtak je iznio pojedinosti iz izvještaja o mogućim ratnim zločinima koje su počinili pripadnici australskih specijalnih postrojbi, a u kojem se navode dokazi o 39 nezakonitih ubistava u 23 incidenta, prenosi Hina.

Navodeći pojedinosti iz dugo čekane istrage o postupanju pripadnika australskih specijalnih postrojbi u Afganistanu od 2005. do 2016, general Angus John Campbell je rekao da postoje dokazi o ubijanjima zarobljenika, seljaka i drugih civila van borbi.

Glavni istražitelj “je utvrdio da postoje vjerodostojne informacije za potvrdu navoda o nezakonitim ubistvima 39 osoba u 23 incidenta od strane 25 pripadnika australskih specijalnih postrojbi, pretežito iz specijalne pukovnije zračnih snaga  (SAS)”, rekao je Campbell novinarima u Canberri.

Neki još služe u vojsci 

Neki od navodno odgovornih još uvijek služe u vojsci Australije, dodao je.

Izvještaji o ubistvima bit će proslijeđena posebnom istražitelju koji će uskoro biti imenovan i koji će ocijeniti ima li dovoljno dokaza za pokretanje sudskih postupaka. 

Premijer Scott Morrison je uoči objave izvještaja razgovarao s afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem, rekao je izvor upoznat s razgovorom.

Vojnici u Afganistanu od 2002.

Morrison je prošle sedmice upozorio da će izvještaj sadržavati “teške i loše vijesti za Australce”.

Ured afganistanskog predsjednika je rekaa da je Morrison nazvao Ghanija kako bi mu izrazio “duboku žalost zbog ponašanja nekih australskih vojnika” i rekao mu da će biti provedena istraga kako bi se izvršila pravda. 

Australija ima vojnike u Afganistanu od 2002. gdoine u okviru od SAD-a predvođene koalicije koja se bori protiv talibana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO