SAD uveo Iranu nove sankcije

Iranski vrhovni vođa koristi Bonyad Mostafazan da nagradi svoje saveznike pod krinkom dobročinstva, saopćio je Steven Mnuchin (AP)
Iranski vrhovni vođa koristi Bonyad Mostafazan da nagradi svoje saveznike pod krinkom dobročinstva, saopćio je Steven Mnuchin (AP)

SAD je nametnuo u srijedu nove sankcije usmjerene prema Iranu i stavio na crnu listu fondaciju koju kontrolira iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, samo dva mjeseca prije odlaska Donalda Trumpa iz Bijele kuće.

Sankcije, koje je objavilo američko Ministarstvo finansija, a čija je meta i iranski ministar za obavještajne poslove, najnovija su akcija u kampanji maksimalnog pritiska na Iran koju provodi administracija aktuelnog američkog predsjednika.

Ministarstvo finansija je navelo da su sankcije usmjerene na ključnu mrežu za Khameneija.

Na crnu listu uvršten je Bonyad Mostafazan, odnosno Fondacija potlačenih, koju kontrolira Khamenei.

Sankcijama je obuhvaćeno još 10 pojedinaca i 50 organizacija povezanih s tom fondacijom u sektorima energetike, rudarstva i finansijskih usluga.

Sankcije uključuju zamrzavanje američke imovine ciljanih pojedinaca i organizacija, a Amerikancima se zabranjuje poslovanje s njima.

‘Represija nad vlastitim narodom’

“Iranski vrhovni vođa koristi Bonyad Mostafazan da nagradi svoje saveznike pod krinkom dobročinstva”, saopćio je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

“SAD će nastaviti ciljati ključne dužnosnike i izvore koji omogućavaju režimu da provodi represije nad vlastitim narodom”, dodao je.

Trump, koji je u svom mandatu zauzeo oštar stav prema Teheranu i jednostrano napustio nuklearni sporazum s Iranom koji je sklopio njegov prethodnik Barack Obama, prošle sedmice raspitivao se za opcije napada na glavno iransko nuklearno postrojenje, od čega je naposljetku odustao, rekao je u ponedjeljak američki dužnosnik.

Ministarstvo finansija također je uvelo sankcije iranskom ministru za obavještajne poslove Mahmoudu Alaviju i optužilo njegovo ministarstvo za ulogu u kršenju prava Iranaca, naročito tokom protesta prošle godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO