Orban: Mađarska blokirala evropski budžet da ne bi prihvatila migrante

Mađarski premijer Viktor Orban ne želi da se pristup sredstvima EU-a uvjetuje poštivanjem vladavine prava (EPA)
Mađarski premijer Viktor Orban ne želi da se pristup sredstvima EU-a uvjetuje poštivanjem vladavine prava (EPA)

Mađarska je stavila veto na evropski budžet i fond za oporavak jer bi je se njime primoralo da prihvati migrante, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban

Mađarska je zajedno s Poljskom stavila veto na višegodišnji finansijski okvir 2021.-2027, tvrdeći da je to zbog toga što se njime pristup sredstvima uvjetuje poštivanjem vladavine prava, prenosi Hina pozivajući se na Reuters. 

Varšava i Budimpešta su ponovile oštro protivljenje tom mehanizmu.

“Iako se Mađarska obavezala na saradnju, nakon posljednjih događaja ona više nije jednoglasno sklona paketu mjera usvojenom u julu o evropskom budžetu 2021- 27, kao ni u vezi plana oporavka nakon COVID-19 koji se oslanja na ovaj budžet”, navodi se u pismu koje je rnaije mađarski premijer uputio njemačkom predsjedništvu Evropske unije.

Ugrožavanje identiteta 

Mađarski čelnik smatra kako migracije ugrožavaju mađarski nacionalni te evropski identitet, prenijela je Hina. 

Čelnici zemalja članica Evropske unije postigli su u julu politički dogovor o novom sedmogodišnjem budžetu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1.074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1.800 milijardi eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO