Iran poručio Bidenu: Ukinite sankcije i vratite se dogovoru

Joe Biden je najavio kako će ponovo pristupiti historijskom dogovoru iz 2015. ukoliko se Iran vrati vodiljama sporazuma (EPA)
Joe Biden je najavio kako će ponovo pristupiti historijskom dogovoru iz 2015. ukoliko se Iran vrati vodiljama sporazuma (EPA)

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je u srijedu kako će Teheran u potpunosti provesti nuklearni sporazum iz 2015. godine ukoliko novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ukine sankcije Islamskoj Republici, što se može brzo uraditi, kroz “tri izvršne naredbe”.

Biden je najavio kako će ponovo pristupiti historijskom dogovoru iz 2015. godine, koji je dogovorilo šest svjetskih sila (P5+1), ukoliko se Iran vrati vodiljama sporazuma, prenosi Al Jazeera English, pozivajući se na agencije.

No, diplomate i analitičari navode kako je malo vjerovatno da će se to desiti preko noći, pošto zakleti protivnici jedan od drugog traže dodatne ustupke.

Zarif nije insistirao na bilo kakvoj kompenzaciji od SAD-a, za razliku od nekih čelnika Irana, kao što je predsjednik Hassan Rouhani, koji je zauzvrat tražio nadoknatu “šteta” koje je Teheran pretrpio tokom obnovljenih sankcija, tvrdeći kako Washington treba nadomjestiti iranske gubitke od prodaje nafte.

‘Tri izvršne naredbe’

“Ako je gospodin Biden spreman ispuniti američke obaveze, i mi se odmah možemo vratiti našim punim obavezama iz sporazuma, a pregovori su mogući u okviru P5+1. Mi smo spremni razgovarati kako SAD može ponovo biti dio sporazuma. Situacija će se popraviti u narednih nekoliko sedmica. Biden može ukinuti sve sankcije sa tri izvršne naredbe”, kazao je Zarif.

Prema dogovoru sa SAD-om i drugim svjetskim silama, Iran je pristao na obustavu razvoja svog nuklearnog programa, a zauzvrat su mu uklonjene sankcije.

Teheran je počeo kršiti dogovor nakon što je aktuielni predsjednik Donald Trump 2018. godine povukao SAD iz dogovora i počeo jednostrano nametati sankcije Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO