WHO: Ohrabrujuće vijesti o anticovid vakcinama

Tedros Adhanom Ghebreyesus posebno je ukazao na brzo širenje korona virusa na Sjevernoj hemisferi (EPA)
Tedros Adhanom Ghebreyesus posebno je ukazao na brzo širenje korona virusa na Sjevernoj hemisferi (EPA)

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da je u proteklih nekoliko dana objavljeno više ohrabrujućih vijesti u vezi s razvojem vakcine protiv korona virusa, ali da su u toj organizaciji i dalje oprezno optimistični po tom pitanju.

Ghebreyesus se iz ureda u Ženevi, posredstvom online platformi, sastao sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije, a tom prilikom je istakao da borba protiv pandemije COVID-19 ne predstavlja izbor između života i preživljavanja, već da je pobjeda nad virusom najbrži put za ekonomski oporavak u svijetu.

Prvi čovjek WHO-a posebno je ukazao na brzo širenje korona virusa na Sjevernoj hemisferi, prenosi Anadolija.

“Trenutno smo veoma zabrinuti zbog izuzetno loših epidemioloških slika u nekim državama. Posebno se to odnosi na Evropu i Ameriku, u kojima su u više država zdravstveni radnici i sistemi na ivici sloma”, kazao je Ghabreyesus.

‘Zajedno okončati pandemiji’

Lideri najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno grupe G20, sastat će se narednog vikenda, a Ghebreyesus je kazao da je to dobra prilika da obećaju značajnu političku i novčanu podršku programima ACT Accelerator i COVAX, koje WHO vodi s ciljem razvoja vakcine i lijekova protiv korona virusa i infekcije koju izaziva.

“Tako zajedno možemo brzo okončati ovu pandemiju”, poručio je Ghabreyesus.

Dodao je da su Evropska komisija, Francuska, Španija, Južna Koreja i Fondacija “Bill i Melinda Gates” već obećali 360 miliona dolara za program COVAX, čime je za taj program obećano ukupno 5,1 milijardu dolara.

Dodao je da je za borbu protiv korona virusa u 2021. godini potrebno prikupiti 23,9 milijardi dolara.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO