U SAD-u korona virusom zaraženo više od milion djece

U protekloj sedmici u SAD-u zaraza korona virusom potvrđena je kod 111.946 djece (EPA)
U protekloj sedmici u SAD-u zaraza korona virusom potvrđena je kod 111.946 djece (EPA)

Među korona virusom zaraženim osobama u Sjedinjenim Američkim Državama više je od milion djece.

Američka pedijatrijska akademija (AAP) i Unija pedijatrijskih bolnica u zajedničkom saopćenju su naveli da je od početka pandemije do 12. novembra zaraza korona virusom potvrđena kod 1.039.464 djece u SAD-u.

U saopćenju se navodi da je i u protekloj sedmici u SAD-u zaraza korona virusom potvrđena kod 111.946 djece, prenosi Anadolija.

Čelnica AAP-a Sallu Goza izjavila je da su brojke zaražene djece iznenađujuće i zaprepašćujuće, jer nikada ranije nije viđena takva eksplozija virusa među najmlađom populacijom.

Više od 55 miliona zaraženih

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Od početka pandemije COVID-19 u svijetu zaraza korona virusom potvrđena je kod 55.091.740 osoba, a oporavilo se 38.317.724 oboljelih.

U svijetu je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 1.328.316 osoba.

U svijetu je trenutno 15.445.700 aktivno zaraženih ljudi, od čega je 99.207 teško oboljelih.

Pandemijom COVID-19 najteže su pogođene Sjedinjene Američke Države, sa 11.417.590 zaraženih i 252.075 umrlih osoba.

U Austriji počelo ‘zaključavanje’

Austrijski Parlament usvojio je odluku o drugom “zaključavanju” Austrije, s ograničenjem kretanja koje će važiti cijelog dana, u cilju suzbijanja širenja korona virusa.

Nove mjere potpunog “zaključavanja”, po uzoru na proljeće, primenjuju se od utorka i važit će do 6. decembra, a imaju za cilj drastično smanjenje kontakata.

Pored ugostiteljskih i hotelskih objekata, zatvaraju se i radnje, izuzev prehrambenih, drogerije, apoteka, banaka, pošta, benzinskih pumpi.

Ograničenje kretanja proširuje se na cijeli dan, tako da će građani moći izaći iz svoja “četiri zida” samo ako moraju u kupovinu najbitnijih potrepština, da pomognu nekom drugom, da idu na posao, ili prošetaju iz psihičkih i fizičkih razloga, odnosno radi šetnje kućnog ljubimca.

Također se zatvaraju škole, odnosno svi uzrasti prelaze na učenje od kuće.

Za razliku od “blagog zaključavanja”, koje je usvojeno početkom novembra, a koje je predviđalo i policijski sat od 20:00 sati navečer do 6:00 sati ujutro, uz zatvaranje gastronomije, hoteljerstva, ovaj put su samo vladajuće partije – Narodna stranka Austrije (OVP) i Zeleni – glasali za nove mjere.

Opozicija, uključujući Socijaldemokratsku partiju Austrije (SPO), koja je prethodnu mjeru podržala, kritizirala je Vladu.

Novi smrtni slučajevi u Moskvi

SPO i NEOS su istakli da smatraju zaključavanje pravom mjerom, ali ne podržavaju predviđeno zatvaranje škola.

Slobodarska partija Austrije (FPO) u potpunosti odbija “zaključavanje”.

Šef zastupničkog kluba OVP-a u Parlamentu August Veginger optužio je opoziciju za neodgovorno ponašanje.

Broj preminulih od korona virusa u Moskvi proteklog dana povećan je za 74, saopćio je gradski centar za kontrolu i praćenje korona virusa.

Svi preminuli su imali upalu pluća i potvrđenu infekciju korona virusom, prenosi agencija Tass.

Od početka pandemije u glavnom gradu Rusije od korona virusa su umrle 7.933 osobe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO