Trump se raspitivao za opcije napada na Iran

Donald Trump je četiri godine predsjedničkog mandata vodio agresivnu politiku prema Iranu (EPA)
Donald Trump je četiri godine predsjedničkog mandata vodio agresivnu politiku prema Iranu (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump, koji će u Bijeloj kući biti još dva mjeseca, prošle sedmice razmatrao je opcije napada na glavni iranski nuklearni pogon, no odustao je od takvog dramatičnog koraka, izjavili su američki dužnosnici.

Raspitivao se za opcije na sastanku u Ovalnom uredu u četvrtak sa svojim glavnim savjetnicima za nacionalnu sigurnost, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea, državnog sekretara Mikea Pompea, novog ministra obrane Christophera Millera i generala Marka Milleyja, načelnika Glavnog štaba američke vojske…

Trump, koji je odbio priznati poraz nakon predsjedničkih izbora koji su održani 3. novembra, trebao bi vlast predati izabranom predsjedniku Joeu Bidenu 20. januara.

Dužnosnik je potvrdio sadržaj sastanka u The New York Timesu, koji je izvijestio da su savjetnici nagovorili Trumpa da ne napada, zbog rizika od šireg sukoba, prenosi Hina.

Agresivna politika prema Iranu

“Tražio je opcije. Iznijeli su mu scenarije, a on je naposljetku odlučio ne ići dalje”, rekao je dužnosnik.

Bijela kuća odbila je komentirati te izvještaje.

Trump je četiri godine predsjedničkog mandata vodio agresivnu politiku prema Iranu, povukavši se 2018. godine iz nuklearnog sporazuma s tom zemljom, koji je usvojio njegov prethodnik Barack Obama, te je uveo ekonomske sankcije Teheranu.

Alireza Miryousefi, glasnogovornik iranske misije pri Ujedinjenim  narodima u New Yorku, rekao je da iranski nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu te da Trumpova politika to nije promijenila.

Međutim, kako je dodao, Iran je sposoban i za korištenje “legitimne vojne moći” kako bi spriječio ili odgovorio na bilo kakav napad.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO