Stoltenberg: Visoka cijena ako prerano odemo iz Afganistana

U Afganistanu smo skoro 20 godina i nijedan NATO saveznik ne želi ostati duže nego što je neophodno, kaže Jens Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak da bi ta vojna organizacija mogla platiti visoku cijenu za prerani odlazak iz Afganistana.

To je izjavio nakon što je jedan američki zvaničnik rekao da se očekuje da će predsjednik SAD-a Donald Trump povući značajan broj američkih vojnika iz Afganistana u narednim sedmicama, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Sada se suočavamo s teškom odlukom. U Afganistanu smo skoro 20 godina i nijedan saveznik NATO-a ne želi ostatii duže nego što je neophodno. Ali, istovremeno, cijena za prerani odlazak ili na nekoordiniran način mogla bi biti vrlo visoka”, naveo je Stoltenberg u saopćenju.

‘Platforma za međunarodne teroriste’

Dodao je da Afganistan, kao zemlja razorena sukobima, “riskira da ponovo postane platforma za međunarodne teroriste, da planiraju i organiziraju napade na naše domovine”.

Stoltenberg je upozorio da bi oružana skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) mogla ponovo oživjeti u Afganistanu, nakon što je izgubila u Siriji i Iraku.

Američki mediji prethodno su prenijeli da zvaničnici Pentagona očekuju da će Trump narediti nastavak povlačenja američkih oružanih snaga iz Afganistana i Iraka.

Reuters saznaje da će do kraja januara naredne godine američki vojni kontingent u Afganistanu biti smanjen sa 5.000 na 2.500 vojnika, a u Iraku sa 3.000 na 2.500 vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO