Putin poziva BRICS da se pridruži Rusiji u proizvodnji cjepiva

Rusija je krajem oktobra predala WHO zahtjev za ubrzanu registraciju vakcine Sputnjik 5 (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, čija zemlja tvrdi da je proizvela djelotvornu vakcinu za korona virus, pozvao je države BRICS-a da udruže napore radi njegove masovne proizvodnje, ne otkrivajući poslovne uvjete takve ponude.

“Ruske vakcine postoje, one su djelotvorne i sigurne. Ostaje pitanje njihove masovne proizvodnje”, rekao je Putin na virtuelnom sastanku na vrhu zemalja grupe BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).

“Važno je udružiti napore radi masovne proizvodnje tih proizvoda”, dodao je.

Putin je dodao da je njegova zemlja već potpisala ugovore s Brazilom i s Indijom o kliničkim ispitivanjima vakcine Sputnjik 5, prvog o kojem je izvijestila Rusija a proizveo istraživački institut Gamaleja u Moskvi.

Također je istaknuo da postoje ugovori s Kinom i Indijom o “otvaranju centara za proizvodnju naše vakcine u tim zemljama, ne samo za njihove potrebe, nego i za potrebe trećih zemalja”.

Zahtjev za registraciju

Rusija tvrdi da je njena vakcina za korona virus Sputnjik 5, trenutno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, djelotvorna u 92 posto slučajeva.

Premda Moskva dosad nije otkrivala ništa od naučne dokumentacije o toj vakcini u prilikama međunarodne utrke u proizvodnji uspješnog lijeka za COVID-19, njegovi su autori početkom sedmice izjavili da će se studija uskoro objaviti “u jednom od glavnih medicinskih časopisa u svijetu i ocijenit će je struka”.

Vakcine koja razvijaju druge ruske laboratorije trenutno su u fazi ispitivanja.

Rusija je krajem oktobra predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju vakcine Sputnjik 5, po prvom umjetnom satelitu u historiji koji je napravio Sovjetski Savez, koje je navodno već primilo više ruskih visokih zvaničnika.

Izvor: Agencije