Pentagon uspješno testirao odbrambeni antibalistički sistem

Američka mornarica izvela je lansiranje odbrambene rakete Egis SM-3 sa ratnog razarača u Pacifiku (EPA)

Pentagon je saopćio da je uspješno testiran odbrambeni raketni antibalistički sistem, konstruiran da sa ratnog broda detektira i neutralizira balistički interkontinentalni raketni napad na teritoriju SAD-a.

Prethodno su testirane rakete koje su lansirane iz podzemnih silosa u SAD-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Ukoliko se predstojeći, zahtjevniji testovi pokažu kao uspješni, novi brodski antibalistički raketni sistem doprinijet će da postojeći raketni odbrambeni štit bude još pouzdaniji, saopćeno je iz Pentagona.

Uspješna testiranja Pentagona privući će pažnju režima u Pjongjangu, koji razvija interkontinentalne balističke rakete i nuklearno naoružanje, zbog čega je u SAD-u ubrzan razvoj novih, adekvatnih odbrambenih raketnih sredstava.

Američka mornarica izvela je u utorak lansiranje odbrambene rakete Egis SM-3 sa ratnog razarača u Pacifiku, sjeveroistočno od Havaja.

Donald Trump optužio Pentagon

Početkom septembra je aktuelni američki predsjednik Donald Trump javno napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Pentagon da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne, namjenske industrije.

“Znam da vojni vrh nije u ljubavi samnom, ali vojnici jesu. Vrh Pentagona nije, jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one ‘divne’ kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile sretne i zadovoljne”, rekao je on.

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su u trenutku kada su se brojni vojni komandanti i rukovodioci u Pentagonu povjerili CNN-u da su odnosi s predsjednikom SAD-a sve napetiji.

Izvor: Agencije