Pentagon: SAD će smanjiti broj vojnika u Afganistanu i Iraku do januara 2021.

Oko 2.000 vojnika će se povući iz Afganistana do 15. januara 2021., a drugih 500 će otići iz Iraka, pa će u svakoj zemlji ostati po 2.500 vojnika (EPA)
Oko 2.000 vojnika će se povući iz Afganistana do 15. januara 2021., a drugih 500 će otići iz Iraka, pa će u svakoj zemlji ostati po 2.500 vojnika (EPA)

Sjedinjene Američke Države će u januaru 2021. smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu na 2.500, na najmanji američki kontingent u dva desetljeća rata, objavio je Pentagon prema želji Donalda Trumpa koji je obećao okončati “beskrajne ratove”.

Oko 2.000 vojnika će se povući iz Afganistana do 15. januara 2021, a drugih 500 će otići iz Iraka, pa će u svakoj zemlji ostati po 2.500 vojnika, precizirao je Christopher Miller, novi privremeni ministar odbrane, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Okončanje ratova u Afganistanu i Iraku

“Ta odluka odražava želju američkog predsjednika da uspješno i odgovorno okonča ratove u Afganistanu i Iraku i da vrati naše hrabre vojnike kući”, rekao je.

Trumpova odluka o povlačenju američkih vojnika iz Afganistana i Iraka izazvala je kritike stručnjaka koji kažu da će taj potez uzdrmati sigurnost i načiniti štetu ionako krhkim mirovnim pregovorima sa talibanima.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ranije danas upozorio da bi ta vojna organizacija mogla platiti visoku cijenu za prerani odlazak iz Afganistana, istakavši da bi oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) mogla ponovo oživjeti u Afganistanu, nakon što je izgubila u Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO