Palestinci nakon šest mjeseci nastavljaju koordinaciju s Izraelom

Mahmud Abas je u maju prekinuo sigurnosnu koordinaciju zbog izraelskog plana pripojenja dijelova Zapadne obale (EPA)

Palestinska samouprava Mahmuda Abasa nastavit će sigurnosnu koordinaciju s Izraelom, koja je službeno u prekidu od maja, najavio je u utorak palestinski ministar. 

“U ozračju međunarodnih kontakata Mahmuda Abasa i uzevši u obzir pisane i usmene obaveze koje smo dobili od Izraelaca, nastavit ćemo odnose tamo gdje su bili prije 19. maja 2020, datuma objave kraja sigurnosne koordinacije”, izjavio je ministar civilnih poslova Husein al-Sheik, prenosi Hina, pozivajući se na AFP. 

Prekid sigurnosne koordinacije

Mahmud Abas je u maju prekinuo sigurnosnu koordinaciju zbog izraelskog plana pripojenja dijelova Zapadne obale, palestinskog teritorija koji izraelska vojska zauzima od 1967. godine. Izrael je u međuvremenu odustao od tog plana.

Abas je tada rekao da se njegova vlada više “ne osjeća obaveznom pridržavati svih sporazuma i dogovora s američkom i izraelskom vladom te svim obavezama na osnovu tih sporazuma i dogovora, uključujući one o sigurnosti”.

Ta odluka je utjecala na transfere palestinskih pacijenata u izraelske bolnice. Palestinska samouprava je isto tako prestala primati porezne prihode na koje se Izrael obavezao, a bez tih prihoda Palestinska uprava je morala smanjiti plate državnih službenika u vrijeme usporavanja ekonomija tokom epidemije korona virusa.

Izvor: Agencije