Kina se nada poboljšanju odnosa sa SAD-om s Bidenom na čelu

Zvanični Peking je izrazio očekivanje da će se administracija novog predsjednika približiti kineskoj na pola puta (EPA)
Zvanični Peking je izrazio očekivanje da će se administracija novog predsjednika približiti kineskoj na pola puta (EPA)

Kineski sigurnosni krugovi nadaju se da će Peking i Washington poboljšati odnose kada administracija Joe Bidena preuzme dužnosti u Bijeloj kući.

Tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa kinesko-američki odnosi dospjeli su na najniži nivo u posljednjih nekoliko desetljeća, zbog niza spornih pitanja koja zadiru u brojne oblasti – od trgovine i tehnologije, do Hong Konga i korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zvanični Peking je izrazio očekivanje da će se Bidenova administracija približiti kineskoj na pola puta, da će se aktivno baviti međusobnim razmimoilaženjima i razlikama i nastojati da unaprijedi kinesko-američke odnose.

Iskreno se nadam da će naši odnosi, nakon četiri godine Trumpove administracije u Washingtonu, biti značajno bolji”, rekao je potpredsjednik kineske komisije za sigurnosnu regulativu Fang Xinghai.

Trump je potpisao prošle sedmice izvršnu uredbu kojom se zabranjuju američka ulaganja u kineske kompanije za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Nove zabrane od 11. januara

Uredba, o kojoj je prvi izvijestio Reuters, mogla bi utjecati na neke od najvećih kineskih kompanija, uključujući telekomunikacijske kompanije China Telecom Corp Ltd i China Mobile Ltd te proizvođača nadzorne opreme Hikvision.

Svrha tog poteza je odvratiti američke investitore, penzione fondove i druge od kupovine dionica 31 kineske kompanije za koje je Ministarstvo odbrane reklo ranije ove godine da imaju podršku kineske vojske.

Prvi dio te zabrane stupa na snagu 11. januara.

“Kina sve više iskorištava kapital SAD-a za razvoj i modernizaciju svoje vojske, obavještajne službe i drugih sigurnosnih aparata“, navodi se u izvršnoj uredbi koju je objavila Bijela kuća.

Ovaj potez je prva veća politička Trumpova inicijativa od kako je izgubio na izborima 3. novembra od demokratskog kandidata Bidena i pokazuje da želi iskoristiti ovo malo vremena što je ostalo njegovoj administraciji za obračun s Kinom, iako se činilo da je fokusiran samo na osporavanje izbornih rezultata.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogi kineski poduzetnici očekuju da će odnosi s SAD-om ostati zategnuti bez obzira na to tko pobijedi na izborima. Trgovinski rat i dalje traje, a predsjednik Xi Jinping najavljuje preusmjeravanje fokusa na jačanje domaće ekonomije.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO