Francisco Sagasti novi predsjednik Perua i četvrti od 2016.

Francisco Sagasti je obnašao mnoge dužnosti na različitim nivoima države (EPA)
Francisco Sagasti je obnašao mnoge dužnosti na različitim nivoima države (EPA)

Francisco Sagasti imenovan je za privremenog predsjednika Perua, umjesto Manuela Merina, koji je podnio ostavku uslijed nasilnih protesta koji već šest dana traju u zemlji.

Uslijed protesta, tokom kojih su poginule dvije, a povrijeđeno najmanje 100 osoba, Merin je, pod pritiskom Kongresa, bio primoran podnijeti ostavku, prenosi Anadolija.

 Kongres Perua je potom Sagastija imenovao za privremenog predsjednika države.

Sagasti, koji će biti na mjestu šefa države do 28. jula 2021. godine, postao je četvrti predsjednik u Peruu od 2016. godine.

Predavao je na vodećim univerzitetima

Industrijski inženjer i akademski istraživač Sagasti (76) predavao je na vodećim univerzitetima širom svijeta.

Obnašao je mnoge dužnosti na različitim nivoima države, postao je kongresmen 30. septembra 2019. godine, na poziv Ljubičaste stranke (Partido Morado).

Tokom protesta na trgu San Martin i u ulici Albancay u Limi, koji su počeli sa zahtjevom ostavke predsjednika Merina, smrtno su stradale najmanje dvije, a povrijeđeno 100 osoba.

Od početka sedmice 13 od ukupno 18 ministara u vladi je podnijelo ostavku.

“Želim da moju ostavku prihvati peruanski narod”, rekao je Merino, kojem je Kongres zaprijetio udaljavanjem ako ne podnese ostavku.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje dvije osobe poginule su na protestima u glavnom gradu Perua Limi. Deseci hiljada protestuju otkad je parlament opozvao sada već bivšeg predsjednika Martina Vizcarru prije sedam dana. Smrti su potaknule ostavku barem jednog ministra, dok jačaju zahtjevi za ostavkom aktuelnog predsjednika Manuela Merina.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO