Umro dugogodišnji sirijski šef diplomatije Valid Moalem

Valid al-Moalem, koji dolazi iz sunitske porodicei iz Damaska, branio je rastuću vojnu ulogu Rusije i Irana (EPA)
Valid al-Moalem, koji dolazi iz sunitske porodicei iz Damaska, branio je rastuću vojnu ulogu Rusije i Irana (EPA)

Dugogodišnji sirijski šef diplomatije Valid al-Moalem, koji je snažno branio sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovo gušenje u krvi mirnih demonstracija 2011. godine, a koji su prerasli u desetgodišnji rat, umro je u ponedjeljak, saopćila je vlada u Damasku.

Uzrok smrti nije objavljen, ali je taj 79-godišnjak već godinama bio lošeg zdravstvenog stanja zbog problema sa srcem, prenosi Hina.

Izvor blizak sirijskoj vladi rekao je kako se očekuje da će ga na dužnosti naslijediti njegov zamjenik Faisal Mekdad.

Moalem, koji je prvi put imenovan na dužnost ministra vanjskih poslova 2006. godine te je bio i potpredsjednik vlade, obnašao je niz najviših diplomatskih dužnosti, uključujući onu ambasadora u SAD-u, a sudjelovao je i u neuspješnim pregovorima s Izraelom ’90-ih godina o mirnom rješenju.

Branio rastuću ulogu Rusije

“Bio je poznat po časnim domoljubnim pozicijama”, saopćila je vlada, dodajući da je umro u zoru i da će biti pokopan kasnije u ponedjeljak u Damasku.

Moalem, koji dolazi iz sunitske porodice iz Damaska, javno je branio rastuću vojnu ulogu Rusije i Irana, potpomognutu saveznicima u Siriji, koju su mnogi sirijski protivnici Assada nazvali okupacijom i okrivili za rasplamsavanje sektaškog nasilja u toj većinski sunitskoj zemlji.

“Spreman sam biti jedan od vojnika Hasana Nasralaha”, rekao je Moalem u augustu 2006. godine, misleći na čelnika libanonskog Hezbolaha, koji uživa podršku Irana i koji je zadnjih godina poslao hiljade svojih članova da se bore na strani Assadovih snaga.

U Siriji je izbio građanski rat prije gotovo 10 godina, nakon što je Assad 2011. godine pokrenuo akciju protiv demonstranata, koji su pozivali na okončanje vladavine njegove porodice.

Pobunjenike zvao ‘teroristima’

Moalem je optužio SAD i druge zemlje Zapada da su rasplamsali nemire u Siriji, a pobunjenike je nazivao “teroristima”, u ratu koji je odnio stotine hiljada života te izazvao egzodus miliona ljudi.

U zadnjim izjavama napadao je Cezarov zakon – najoštrije američke sankcije protiv Damaska, koje su stupile na snagu u junu prošle godine, optuživši da im je svrha na smrt izgladniti Sirijce.

Rekao je kako će njegova zemlja dobiti ekonomsku pomoć Irana i Rusije, koja će ublažiti taj udarac.

Washington je saopćio da je cilj novih sankcija pozvati Damask na odgovornost za ratne zločine i odvratiti ga od nastavka rata.

Od sankcija je izuzeta humanitarna pomoć.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO