Slovenija produžava stanje epidemije do 17. decembra

Odluka stupa na snagu 18. novembra, tačno mjesec dana nakon proglašenja epidemije (EPA)

Vlada Slovenije je danas donijela dekret da se proglašeno stanje epidemije korona virusa produži za još 30 dana, do 17. decembra, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na slovenske medije.

Dodaje se kako je ova odluka donesena pošto su brojevi zaraženih i hospitaliziranih od COVID-a 19 i dalje iznad graničnih, propisanih uvjeta za ukidanje.

Odluka stupa na snagu 18. novembra, tačno mjesec dana nakon proglašenja epidemije, navodi se u saopćenju Vlade, prenijela je agencija STA.

Alarmantne brojke

U saopćenju se potvrđuje kako su sve slovenačke regije potvrdile kako je broj novozaraženih premašio broj koji je neophodan za proglašenje epidemije.

Prema važećim propisima u Sloveniji, ukoliko je u periodu od 14 dana prosječan dnevni broj novozaraženih 140 ili više na 100.000 stanovnika, 250 + hospitaliziranih i 50 + na intenzivnoj njezi, stiču se uvjeti za proglašenje epidemije.

Zvanični podaci pokazuju kako je prosječan dnevni broj novozaraženih 922, broj bolničkih prijema 1.264 i broj pacijenata u intenzivnoj njezi 205, dodaju agencije.

Izvor: Agencije