Privremeni predsjednik Perua podnio ostavku

Manuel Merino je podnio ostavku nakon što ga je više političkih lidera pozvalo da se povuče (EPA)
Manuel Merino je podnio ostavku nakon što ga je više političkih lidera pozvalo da se povuče (EPA)

Privremeni predsjednik Perua Manuel Merino objavio je da podnosi ostavku, nakon višednevnih masovnih protesta započetih jer je parlament smijenio doskorašnjeg šefa države Martinu Vizcarru.

Merino, čija ostavka dolazi u vrijeme najteže ustavne krize u Peruu u posljednjih 20 godina, rekao je u kratkom obraćanju naciji da je djelovao u skladu sa zakonom kada je u utorak položio zakletvu kao novi predsjednik i da, “kao i svako, želi ono što je najbolje za zemlju”, prenosi Beta.

Demonstranti tvrde da je Kongres Perua odlukom o opozivu popularnog predsjednika Vizcarre izveo državni udar i optužuju Merina za korupciju.

Merino je podnio ostavku poslije nemira u subotu navečer, u kojima su dva demonstranta poginula, a deseci povrijeđeni u sukobima s policijom.

Poginula dvojica mladića

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju policiju za prekomjernu silu.

Mreža takvih grupa navela je da je 112 osoba povrijeđeno i da je 41 nestala.

Zdravstvene vlasti su navele da su poginuli mladići Jack Pintado (22), pogođen sa 11 hitaca, od kojih jednim u glavu, i Jordan Sotelo (24), četiri puta pogođen blizu srca.

Peruanski pisac Mario Vargas Llosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izjavio je da je “policija apsurdno, glupo i nepravedno žrtvovala dvije mlade osobe”.

“Ova represija, koja je protiv cijelog Perua, mora da prestane”, rekao je Llosa.

Merino je podnio ostavku nakon što ga je više političkih lidera pozvalo da se povuče i nakon što mu je predsjednik Kongresa Luis Valdes zaprijetio da će ga zastupici smijeniti ako odbije momentalno otitići sa vlasti.

I sam Valdes je najavio da će podnijeti ostavku.

‘Trajna moralna nepodobnost’

Merino, doskorašnji predsjednik parlamenta, postao je šef države u utorak, kada je Kongres glasao za opoziv Vizcarre, na osnovu nepotvrđenih navoda da je bio korumpiran.

Vizcarra je čvrsto negirao optužbe pred Kongresom, ali su zastupnici iskoristili zakonsku odredbu iz 19. stoljeća koja im daje mogućnost da smijene šefa države zbog “trajne moralne nepodobnosti”.

Optužili su Vizcarru i da je loše upravljao pandemijom korona virusa.

Protiv Vizcarre nije podignuta optužnica, ali mu je sud u petak zabranio da napusti zemlju u narednih 18 mjeseci, dok tužioci istražuju navode o korupciji na osnovu kojih ga je parlament smijenio.

Tužioci istražuju da li je Vizcarra primio više od 630.000 dolara dok je bio guverner male provincije na jugu Perua, kako bi odobrio dva građevinska projekta.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje dvije osobe poginule su na protestima u glavnom gradu Perua Limi. Deseci hiljada protestuju otkad je parlament opozvao sada već bivšeg predsjednika Martina Vizcarru prije sedam dana. Smrti su potaknule ostavku barem jednog ministra, dok jačaju zahtjevi za ostavkom aktuelnog predsjednika Manuela Merina.

Peruanska ekonomija je na rubu kolapsa nakon pada od više od 30% prouzročenog pandemijom korona virusa. Milioni su ostali bez posla. Vlada pokušava provesti mjere za suzbijanje virusa, ali brojni stanovnici te latinskoameričke države ne poštuju pravila jer na sve načine pokušavaju sastaviti kraj s krajem. Iz Lime izvještava Mariana Sanchez.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO