Mirovni pregovori o Libiji završili bez dogovora

Libija je od 2014. godine podijeljena između konkurentskih frakcija na zapadu i istoku (EPA)

Libijski politički dijalog pod okriljem Ujedinjenih naroda, održan radi okončanja desetljeća sukoba i imenovanja jedinstvene tranzicijske vlade, završio je u nedjelju bez imenovanja budućih čelnika, objavio je UN i najavio nastavak pregovora.

“Dogovorili smo nastavak razgovora virtualno za sedam dana, na kojem ćemo dogovoriti mehanizam za izbor ljudi koji će biti u prelaznoj vlasti”, rekla je izaslanica UN-a za Libiju Stephanie Williams, prenosi Hina.

Na poziv UN-a, 75 izaslanika svih političkih frakcija od 9. novembra u Tunisu je dogovaralo postupak za raspisivanje izbora i imenovanje predsjednika vlade te tri člana predsjedničkog vijeća, koji bi tvorili jedinstvenu izvršnu vlast.

Sporazum je postignut o danu “nacionalnih” izbora, koji bi trebali biti održani u decembru 2021. godine, objavio je UN u petak bez pojedinosti.

Premijer bi trebao sastaviti prelaznu vladu, koju bi trebao potvrditi parlament.

Ta izvršna vlast treba bi voditi zemlju do izbora u Libiji, koja , uslovno, ima dvije vlade.

Velika kriza od 2001. godine

Libija je od 2014. godine podijeljena između konkurentskih frakcija na zapadu, pod vlašću međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA), te istoka, koji je sjedište Libijske nacionalne armije (LNA), čiji je čelnik odmetnuti penzionirani general Khalifa Haftar.

Zemlja bogata naftom izjedena je ratovima, korupcijom i rasapom infrastrukture od kako je, pod vodstvom NATO-a, 2011. godine svrgnut višedesetljetni režim Moammera Gaddafija, što je stvorilo vakuum u vlasti, a koji je popunilo mnoštvo milicija u borbi za teritorije.

Razgovori 75 sudionika koje je UN odabrao kao predstavnike različitih političkih pogleda, regionalnih interesa i socijalnih grupa održani su prošle sedmice, dok su glavne zaraćene strane raspravljaju kako provedbu primirje koje je dogovoreno u Ženevi.

Međutim, obje strane sačinjene su od ponekad nestabilnih koalicija, koje imaju svoje interese i dio su frakcije spremne sabotirati bilo koji sporazum koji smatraju prijetnjom.

Također ih podržavaju strane sile sa svojim interesima, a koje su značajno uložile u vojne snage na terenu te imaju sporazume s lokalnim partnerima.

Turska podržava GNA te je ljetos pomogla u odbrani Tripolija, kojeg je napala LNA, a tu vladu podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat.

Izvor: Agencije