Maia Sandu prva predsjednica Moldavije

Prema nepotvrđenim rezultatima, prozapadna Sandu osvojila je 57,72, dok je njen proruski rival Dodon dobio podršku 42,28 posto birača (EPA)
Prema nepotvrđenim rezultatima, prozapadna Sandu osvojila je 57,72, dok je njen proruski rival Dodon dobio podršku 42,28 posto birača (EPA)

Maia Sandu je pobijedila u drugom krugu predsjedničkih izbora i izabrana je za prvu šeficu države u Moldaviji, prenosi agencija Anadolija.

Bivša premijerka i liderka Partije akcije i solidarnosti (PAS) Sandu je u drugom krugu izbora pobijedila dosadašnjeg moldavskog predsjednika i nezavisnog kandidata Igora Dodona.

Centralna izborna komisija Moldavije saopćila je kako je izlaznost na izborima bila 52,78 posto.

Prema nepotvrđenim rezultatima, prozapadna političarka Sandu osvojila je 57,72, dok je njen proruski rival Dodon dobio podršku 42,28 posto birača.

Zvanični rezultati izbora u Moldaviji će biti objavljeni za tri dana.

Repriza 2016. godine

Novoizabrana predsjednica bi dužnost šefice države trebala preuzeti polaganjem svečane zakletve u roku od 45 dana nakon objavljivanja rezultata.

“Gradit ćemo Moldaviju u kojoj će se sigurnim osjećati sve etničke grupe i u kojoj će imati sve slobode, uključujući i slobodu jezika. Izgradit ćemo zemlju u kojoj će na ključne funkcije biti postavljani sposobni ljudi, bez obzira na njihovo etničko porijeklo”, poručila je Sandu u Kišinjevu.

Najavivši uravnoteženu vanjsku politiku Moldavije, Sandu je kazala da će raditi u interesu države i svih njenih građana i u tom kontekstu graditi konstruktivni dijalog sa svima, uključujući i Rumuniju, Ukrajinu, Evropsku uniju, Rusiju i SAD.

Bila je ovo repriza i svojevrsni revanš drugog kruga predsjedničkih izbora u Moldaviji iz 2016. godine, kada je Dodon bio taj koji je s osvojenih 52 posto glasova slavio pobjedu.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedna autonomna regija u Moldaviji postala je predmet spora Rusije i Turske. Gagauzija je nekad bila dio Sovjetskog Saveza, tako da Rusija i dalje ima veliki utjecaj u toj oblasti. Međutim, sada se u borbu za utjecaj uključila i Turska.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO